Skip to main content

Γαλλία: Στην Ελλάδα «για διακοπές» είχε έρθει τον Αύγουστο του 2015 ο τρομοκράτης Σ. Αμπντεσλάμ

Στη Γαλλία συνεχίζεται η πολύκροτη δίκη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις του ISIS στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου 2015, και ο βασικός κατηγορούμενος Σαλάχ Αμπντεσλάμ, είπε πως είχε κάνει ένα μυστηριώδες ταξίδι στην Ελλάδα με έναν άλλο τζιχαντιστή που ήταν φυλακισμένος στην Τουρκία τον Αχμέντ Νταμανί.

Για τη δίωξη, αυτή η διαδρομή θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιηθεί στην οργάνωση των επιθέσεων. Ερωτηθείς σχετικά με αυτό το σημείο, ο Αμπντεσλάμ υποστηρίζει ότι ήταν απλώς ένα ταξίδι τουρισμού, «ένα roadtrip». «Είχαμε χρήματα να σπαταλήσουμε και στην Ελλάδα βρισκόταν σε κρίση», είπε.

«Σταματήσαμε στην Ιταλία, φάγαμε ζυμαρικά, πήγαμε Ελλάδα, επισκεφτήκαμε πολλά νησιά, επιστρέψαμε. Σου είναι δύσκολο να το καταλάβεις. Νομίζετε ότι όλα σχετίζονται με το ISIS. Υπάρχει όμως και κοινωνική ζωή», λέει.

«Φεύγεις μόνο δύο μέρες επί τόπου [σ.σ. στην Πάτρα] με άλλον κατηγορούμενο;», παρατηρεί ο δικαστής Ζαν-Λουί Περιέ. «Η δικιά σας αμοιβή είναι πιο στρογγυλεμένη από ό,τι κερδίσαμε εμείς», αντέδρασε ο κατηγορούμενος, με ένα χαμόγελο που μόλις κρυβόταν πίσω από τη μάσκα του.

O 32χρονος που κατηγορείται γα τον θάνατο 130 ανθρώπων, αρνείται τα πάντα. Ο Αμπντεσλάμ αρνείται ότι σκότωσε κάποιον, και διατράνωσε την πεποίθησή του για την επικράτηση του Ισλάμ. «Ήθελα να πω σήμερα ότι δεν σκότωσα κανέναν, δεν έβλαψα κανέναν, έστω και μια γρατσουνιά δεν έκανα. Από την αρχή της υπόθεσης ο κόσμος δεν σταμάτησε να με συκοφαντεί». «Το Ισλάμ θα θριαμβεύσει με τη βία με ή χωρίς εμάς», είπε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Le Figaro