Σε εξέλιξη είναι πυρετώδεις διπλωματικές προσπάθειες για τον κατευνασμό της έντασης στη σύνορα μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και την αποφυγή ρωσικής εισβολής. Ο Εμανουέλ Μακρόν μετά τη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, βλέπει σύγκλιση σε ό,τι αφορά στην ουκρανική κρίση αλλά και κρίσιμες ημέρες το επόμενο διάστημα. Η Ρωσία από την πλευρά της διαψεύδει τις πληροφορίες των Financial Times ότι επήλθε «συμφωνία» μεταξύ των δύο ανδρών, ενώ Τζο Μπάιντεν και Όλαφ Σολτς συμφωνούν ότι πρέπει να παρουσιάσουν ένα ενιαίο μέτωπο στην αντιπαράθεση.
Η εξέλιξη της κρίσης θα εξαρτηθεί από την επόμενη κίνηση της Ρωσίας, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς εξαρτάται με τη σειρά της από τον… καιρό και το Rasputitsa.
Με τον όρο Rasputitsa εννοείται η λάσπη της άνοιξης, όταν τα οδικά ταξίδια στη Ρωσία και την Ουκρανία γίνονται δυδκολία. Συνήθως η επίδρασή του γίνεται περισσότερο αισθητή τον Μάρτιο, καθώς τα χιόνια αρχίζουν να λιώνουν.
Μέχρι στιγμής, ο φετινός χειμώνας ήταν ασυνήθιστα ήπιος σε μεγάλο μέρος της Ουκρανίας, με τους αναλυτές να εξετάζουν το ενδεχόμενο η συνέχιση του ήπιου χειμώνα να μπορέσει να επηρεάσει τυχόν ρωσικά σχέδια για επίθεση στη χώρα. Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στην Ουκρανία. Ωστόσο, κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας έχει συγκεντρωθεί πάνω από 100.000 Ρώσοι στρατιώτες, μαζί με βαρέα όπλα, τανκς και βαλλιστικούς πυραύλους.
Βίντεο που έχουν αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από διάφορες περιοχές όπου αναπτύσσονται οι ρωσικές δυνάμεις, δείχνουν άφθονη λάσπη και μαλακό και πλημμυρισμένο έδαφος. Επίσης, τα δεδομένα από το πρόγραμμα Copernicus δείχνουν ότι μεγάλο μέρος της Ανατολικής Ευρώπης κατέγραψε θερμοκρασίες πολύ πάνω από το μέσο όρο τον Ιανουάριο. Η Ουκρανία σημείωσε θερμοκρασίες από 1 έως 3 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από τον μέσο όρο των τελευταίων 30 ετών. Το Copernicus σημειώνει επίσης ότι τον Ιανουάριο, «η Ανατολική Ευρώπη ήταν κυρίως πιο υγρή από τον μέσο όρο» και το έδαφος στην Ουκρανία ήταν πιο υγρό από το κανονικό. Ο συνδυασμός αυτός σημαίνει λιγότερο παγετό και περισσότερη λάσπη.
Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ ποντάρουν στον καιρό ως καθοριστικό παράγοντα στην έκβαση της κρίσης, εκτιμώντας ότι η ρωσική εισβολή θα ήταν ευκολότερη αν πέσει η θερμοκρασία. «[Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν] θα πρέπει να περιμένει λίγο μέχρι να παγώσει το έδαφος για να μπορέσει να περάσει», είχε δηλώσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου τον περασμένο μήνα.
Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι ο Πούτιν θα καταλάβει ότι πρέπει να μετακινηθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Ωστόσο, ο Dara Massicot, ανώτερος ερευνητής πολιτικής στην RAND Corporation, εξηγεί ότι παρόλο που το παγωμένο έδαφος θα λειτουργούσε υπέρ της Ρωσίας, για τις ρωσικές δυνάμεις, δεν αποτελεί καθοριστικό παράγοντα, καθώς οι πύραυλοι, οι αεροπορικές επιδρομές και τα τανκς δεν επηρεάζονται από αυτόν τον παράγοντα.
Οι συνθήκες του εδάφους θα είχαν μεγαλύτερη σημασία σε ορισμένα μέρη από άλλα. Για παράδειγμα, η ανατολική Ουκρανία με την καλλιεργήσιμη γη της είναι ιδανική για τανκς.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, «τα έλη μπορεί να είναι δύσκολο, και σε ορισμένα σημεία πιθανότατα αδύνατο, για να τα διασχίσουν βαριές δυνάμεις όταν είναι βρεγμένα». Πολλά εξαρτώνται από το είδος και την κλίμακα της στρατιωτικής επιχείρησης που μπορεί να έχει στο μυαλό της η Ρωσία. Στα αρχικά στάδια μιας σύγκρουσης, οι αεροπορικές και οι πυραυλικές επιθέσεις θα ήταν πιο σημαντικές από την αύξηση των μηχανοποιημένων μονάδων.