Skip to main content

Η Δανία δοκιμάζει να ζήσει χωρίς περιορισμούς- Πού βασίζεται το εγχείρημα

Η Δανία ήταν από τις πρώτες χώρες που συμφώνησαν με την Ισπανία ότι η Ευρώπη πρέπει να αρχίσει να αντιμετωπίζει την Covid όπως τη γρίπη. Έτσι την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι αίρει όλους τους εγχώριους περιορισμούς κατά του κορωνοϊού, με τον υπουργό Υγείας της χώρας, Μάγκνους Χόνικε, να δηλώνει ότι η Δανία δεν θα κατηγοριοποιεί πλέον τον Covid -19 ως «κοινωνικά κρίσιμη ασθένεια», που σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να υιοθετεί μέτρα μεγάλης εμβέλειας, όπως το κλείσιμο των επιχειρήσεων και η υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Όταν ανακοινώθηκε η απόσυρση των περιορισμών, η Δανία είχε από τα υψηλότερα ποσοστά μολύνσεων στην Ευρώπη. Αποτέλεσε άλλωστε το ευρωπαϊκό επίκεντρο της Όμικρον, με την χώρα να λαμβάνει μέρα αστραπιαία όταν εντοπίστηκε η νέα παραλλαγή. Σήμερα στη Δανία έχει επικρατήσει η υποπαραλλαγή της Όμικρον, BA.2, και οι μολύνσεις επιμένουν σε υψηλά επίπεδα. Τα κρούσματα εκτινάχθηκαν από κατά μέσο όρο 1.500 άτομα ανά εκατομμύριο στα μέσα Δεκεμβρίου στο ρεκόρ των περίπου 7.900 ανά εκατομμύριο στις 29 Ιανουαρίου, τρεις ημέρες προτού καταρηγθούν όλοι οι περιορισμοί. 

Επομένως πού βασίζει η χώρα την απόφασή της για κατάργηση όλων των περιορισμών; Δεδομένου μάλιστα ότι προσφάτως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε για τον κίνδυνο της «τυφλής» χαλάρωσης των μέτρων.

  1. Η Δανία είναι μια χώρα με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, όπου πάνω από το 61% του συνολικού πληθυσμού έχει λάβει την ενισχυτική δόση του εμβολίου και το 91% των ενηλίκων είναι διπλοεμβολιασμένο.
  2. Υπάρχουν λιγότερες περιπτώσεις σοβαρής ασθένειας.
  3. Ενώ έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, λιγότεροι ασθενείς καταλήγουν στην εντατική.
  4. Οι παραμονές στο νοσοκομείο είναι επίσης μικρότερες σε διάρκεια και έχουν εντοπιστεί τυχαία περισσότερα κρούσματα σε άτομα που νοσηλεύονται για άλλους λόγους.

«Έχουμε αυτή την αποσύνδεση μεταξύ των λοιμώξεων και των ασθενών στην εντατική θεραπεία, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη μεγάλη προσκόλληση των Δανών για επανεμβολιασμό», δήλωσε ο υπουργός Υγείας κατά την ανακοίνωση της χαλάρωσης των μέτρων. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι ασφαλές και το σωστό που πρέπει να κάνουμε τώρα», είχε πει. 

Πέρα από τα επιδημιολογικά στοιχεία που επικαλέστηκε η κυβέρνηση της Δανίας για να στοιχειοθετήσει την απόφασή της, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που μπορεί να προχωρήσει με αυτή την τολμηρή επιλογή.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Όρχους, Michael Bang Petersen, αυτή η προσέγγιση-της γρήγορης επιβολής μέτρων και της γρήγορης κατάργησής τους- υποστηρίζεται ευρέως από τον πληθυσμό της χώρας, γεγονός που οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση, είπε, αλλά και στο γεγονός ότι η κυβέρνηση εμπιστεύεται τους πολίτες της ότι τηρούν τα μέτρα.  «Η ηγεσία μιας χώρας που χαίρει υψηλής εμπιστοσύνης δίνει πολύ μεγαλύτερη ευελιξία στην αντιμετώπιση της απειλής», είπε ο Petersen. Οι πολίτες στη Δανία αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση εργάζεται προς το συμφέρον τους, πρόσθεσε. 

Για πολλούς νέους, αυτό σημαίνει ότι μπορούν να επιστρέψουν στα αγαπημένα τους μπαρ και νυχτερινά κέντρα, τα οποία άνοιξαν ξανά, χωρίς μάσκες και ωράριο. Οι νέοι βρήκαν επίσης συμμάχους τις παλαιότερες γενιές που υποστήριξαν την επαναλειτουργία των νυχτερινών κέντρων, δείχνοντας αλληλεγγύη στους νεότερους που έχουν κάνει ό,τι τους ζητήθηκε για την προστασία των ηλικιωμένων και των ευάλωτων ατόμων. Οι παλαιότερες γενιές τώρα «αναλαμβάνουν το πρόσθετο κόστος της προστασίας τους κατά τη διάρκεια αυτού του κύματος, σε αλληλεγγύη με την υπόλοιπη κοινωνία», είπε ο Petersen. Αλλά είναι πιο εύκολο να το αντέξουν τώρα γιατί νιώθουν πιο σίγουροι για την αντιμετώπιση των κινδύνων, πρόσθεσε.

Από την αρχή της πανδημίας, ο Petersen παρακολουθεί το αίσθημα κοινωνικής απειλής των ανθρώπων στο Hope Project. Η Δανία έχει πλέον το χαμηλότερο ποσοστό. Οι Δανοί ανησυχούν περισσότερο για την καλή λειτουργία ενός νοσοκομειακού συστήματος παρά για τον κορωνοϊό. Και εφόσον τα νοσοκομεία λειτουργούν καλά, οι άνθρωποι αισθάνονται λιγότερο απειλούμενοι.

Η άρση των περιορισμών τόσο νωρίς είναι επίσης ένας δείκτης της δέσμευσης της χώρας στη δημοκρατία, υποστήριξε από την πλευρά του ο καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ, John Preston.  «Υπάρχουν στοιχεία ότι οι διαρκείς εξουσίες έκτακτης ανάγκης παράγουν μεγαλύτερη διαφθορά και βοηθούν τις κατεστημένες κυβερνήσεις να παραμείνουν στην εξουσία», είπε. «Η άρση των περιορισμών στη Δανία και σε άλλες χώρες θα βοηθήσει τη δημοκρατική διαδικασία και θα βοηθήσει τους ψηφοφόρους να απομακρύνουν τις κακές κυβερνήσεις στις εκλογές», τόνισε. 

Αν η Δανία βιάζστηκε να καταργήσει τους περιορισμούς, θα το δείξει ο χρόνος. Για την ώρα η χώρα δοκιμάζει να ζήσει παρά τον ιό, προκαλώντας την ευχαρίστηση στους Δανούς. Ο χρόνος θα δείξει αν οι πολιτικοί έκαναν τη σωστή κίνηση. Εάν όχι, θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στην υγεία των ανθρώπων, αλλά και στη μακροχρόνια εμπιστοσύνη της χώρας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Politico