Skip to main content

Παραιτήθηκε ο Πρώτος Υπουργός της Β. Ιρλανδίας λόγω των κανόνων του Brexit

Ο πρώτος υπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας, Πολ Γκίβαν, ανακοίνωσε την παραίτησή του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους εμπορικούς κανόνες μετά το Brexit για τη Βόρεια Ιρλανδία, μια κίνηση που θα παραλύσει την εκτελεστική εξουσία στην περιοχή ενόψει των εκλογών στις αρχές Μαΐου.

Η αποχώρηση του Γκίβαν, από το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα, πυροδοτεί αυτόματα αυτή της αναπληρώτριας πρώτης υπουργού Μισέλ Ο’ Νιλ, από το εθνικιστικό κόμμα Sinn Féin. Άλλοι υπουργοί θα παραμείνουν σε υπηρεσιακή ιδιότητα αλλά χωρίς εξουσίες για εισαγωγή νέας πολιτικής.

Η ηγέτιδα του Σιν Φέιν, Μαίρη Λου Μακντόναλντ, έκανε έκκληση για πρόωρες εκλογές για να τερματιστεί «αυτό το χαοτικό θέατρο».

Είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Μπέλφαστ: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τους επόμενους μήνες χωρίς ένα λειτουργικό στέλεχος και το Σιν Φέιν δεν θα το διευκολύνει. Πρέπει να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές». Δεν ήταν αμέσως σαφές εάν ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου για τη Βόρεια Ιρλανδία, Μπράντον Λιούις, θα προκηρύξει εκλογές πριν από την προθεσμία της 5ης Μαΐου.

Η απόφαση του DUP (Democratic Unionist Party) να αποσύρει τον πρώτο υπουργό από την εκτελεστική εξουσία «είναι εξαιρετικά απογοητευτική», είπε ο Λιούις σε δήλωση. «Τους προτρέπω να επαναφέρουν αμέσως τον Πρώτο Υπουργό για να εξασφαλίσουν την απαραίτητη παροχή δημόσιων υπηρεσιών για τους πολίτες της Βόρειας Ιρλανδίας».

Η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ άφησε τη Βόρεια Ιρλανδία εντός της ενιαίας αγοράς της ΕΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί η μη επιστροφή σε ένα πολιτικά ευαίσθητο σκληρό σύνορο στο νησί της Ιρλανδίας, μια δέσμευση βάσει της ειρηνευτικής Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής του 1998. Οι συνδικαλιστές, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι οι έλεγχοι στη Θάλασσα της Ιρλανδίας υπονομεύουν το καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας ως τμήματος του Ηνωμένου Βασιλείου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Financial Times