Skip to main content

Αυτές οι χώρες έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού

Χώρες στις οποίες συνεχίζονται οι εμφύλιες αναταραχές και οι συγκρούσεις είναι από εκείνες με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο, με τις βίαιες μάχες να εμποδίζουν τα εμβόλια να φτάσουν στον γενικό πληθυσμό.

Το Μπουρούντι, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η Αϊτή είναι οι λιγότερο εμβολιασμένες χώρες στον κόσμο κατά του Covid-19, σύμφωνα με στοιχεία. Μόλις το 0,05% του πληθυσμού του Μπουρούντι έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολιασμού κατά του Covid, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Our World in Data.

Στη ΛΔ Κονγκό, το 0,4% των ανθρώπων έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση, ενώ στην Αϊτή αυτό το ποσοστό του πληθυσμού αυξάνεται σε περίπου 1%.

Σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, μόνο το 5,5% των ανθρώπων έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με το Our World in Data. Σε χώρες υψηλού εισοδήματος, το 72% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως με τουλάχιστον δύο δόσεις.

Στην Υεμένη, όπου μαίνεται εμφύλιος πόλεμος από το 2014, λιγότερο από το 2% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί κατά του Covid. Το Νότιο Σουδάν, όπου οι διαφωνίες για την κατανομή της εξουσίας εξακολουθούν να είναι έντονες ακόμη και μετά την επίσημη λήξη του εμφυλίου πολέμου το 2018, έχει επίσης ποσοστό εμβολιασμού περίπου 2%.

Πολλά αφρικανικά έθνη έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένων του Τσαντ, της Μαδαγασκάρης και της Τανζανίας, των οποίων τα ποσοστά εμβολιασμού κυμαίνονται από 1,5% έως 4%.

Η Νότια Αφρική, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά πέρυσι το εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος όμικρον του ιού, έχει εμβολιάσει λιγότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού της.

Εν τω μεταξύ, λιγότεροι από ένας στους τρεις ανθρώπους στις χώρες της Καραϊβικής Τζαμάικα, Αγία Λουκία και Άγιο Βικέντιο και Γρεναδίνες έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid.

Τον Οκτώβριο, ο ΠΟΥ έθεσε στόχο για τις χώρες να εμβολιάσουν το 70% του πληθυσμού τους έως τα μέσα του 2022, αλλά πολλές χώρες υστερούν. Την περασμένη εβδομάδα, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είπε ότι ο Covid θα μπορούσε να πάψει να αποτελεί παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία το 2022, εάν ληφθούν ορισμένα μέτρα – συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης της δίκαιης πρόσβασης στα εμβόλια.

Ο Μεσφίν Τεκλού Τεσσεμά, ανώτερος διευθυντής υγείας στον οργανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης, είπε στο CNBC ότι η ανισότητα στη διανομή των εμβολίων «μόνο διαιωνίζει την πανδημία».

«Κάθε λοίμωξη αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών και νοσηλείας για τους πιο ευάλωτους, καθώς και μετάλλαξη και επομένως την πιθανότητα νέων παραλλαγών», είπε. «Για να σώσουμε ζωές και να προστατέψουμε τα υπερφορτωμένα συστήματα υγείας, πρέπει να οικοδομήσουμε ένα παγκόσμιο τείχος ανοσίας μέσω του εμβολιασμού. Για να γίνει αυτό, πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην πρόσβαση των προσφύγων και άλλων που βιώνουν ανθρωπιστική κρίση και ζουν πέρα ​​από την εμβέλεια των κυβερνητικών υπηρεσιών».