Skip to main content

«Καμία ντροπή»: Ο βρετανικός τύπος κατακεραυνώνει τον Μπόρις Τζόνσον

Ελίζα Καραγιώργη
[email protected]

Ο βρετανικός τύπος επικρίνει τον Μπόρις Τζόνσον με ένα μπαράζ καυστικών πρωτοσέλιδων την Τρίτη μετά τα πρώτα ευρήματα της έρευνας για τα πάρτι που πραγματοποιήθηκαν στην Ντάουνινγκ Στριτ και σε κυβερνητικά κτίρια κατά τη διάρκεια του lockdown για τον Covid-19.

Η έκθεση, που πραγματοποιήθηκε από την ανώτερη δημόσια λειτουργό Σου Γκρέι και δημοσιεύτηκε σε περιορισμένη μορφή τη Δευτέρα, περιέγραφε «αποτυχία ηγεσίας και κρίσης από διαφορετικά μέρη του Νο 10 και του Υπουργικού Συμβουλίου σε διαφορετικές χρονικές στιγμές» και είπε ότι ορισμένες από τις συμπεριφορές ήταν «δύσκολο να δικαιολογηθούν».

Η έκθεση 12 σελίδων ήταν το αποτέλεσμα ερευνών πολλών εβδομάδων από την Γκρέι, στις οποίες συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες φωτογραφίες και έγγραφα και τα οποία έχουν πλέον περάσει στη Μητροπολιτική Αστυνομία καθώς διεξάγει τη δική της έρευνα για υποτιθέμενες παραβιάσεις του Covid από κυβερνητικό προσωπικό.

Θυμός και αγανάκτηση εκ δεξιών και εξ αριστερών

Εβδομάδες αναφορών για πάρτι και συγκεντρώσεις -κάποιες υποτιθέμενες και άλλες που υπήρξε παραδοχή ότι συνέβησαν, και με αρκετές εκδηλώσεις στις οποίες παρευρέθηκε ο Τζόνσον- έχουν εξοργίσει τον βρετανικό Τύπο, το κοινό και τους πολιτικούς από όλο το πολιτικό φάσμα. Αυτός ο θυμός και η αγανάκτηση αντικατοπτρίστηκαν στους τίτλους της Τρίτης.

Ο τίτλος των Times την Τρίτη αντανακλούσε την έρευνα της αστυνομίας, σημειώνοντας «Η αστυνομία ερευνά τα τέσσερα πάρτι του πρωθυπουργού στο lockdown» στον τίτλο του, καθώς τόνισε ότι τέσσερις υποτιθέμενες συγκεντρώσεις στις οποίες παρευρέθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός ήταν μεταξύ των οκτώ που διερευνήθηκαν από την αστυνομία.

Η εφημερίδα Mirror ήταν πιο επικριτική για τον Τζόνσον, ο τίτλος της ήταν απλός και σαφής: «Καμία ντροπή», καθώς συνόψιζε σε αριθμούς το συνεχιζόμενο σκάνδαλο του lockdown στο κόμμα:

«12 πάρτι ερευνήθηκαν από αστυνομικούς, στα 3 παρευρέθηκε ο πρωθυπουργός, 1 ήταν στο δικό του διαμέρισμα, 300 φωτογραφίες παραδόθηκαν …και ακόμη μηδενική ποσότητα ντροπής» δίνοντας την καταδικαστική ετυμηγορία της για την κρίση καθώς η Μητροπολιτική Αστυνομία επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι θα είναι διερευνώντας οκτώ από τις 12 ημερομηνίες που εξετάζονται στην έκθεση της Γκρέι.

Η αστυνομία πρόσθεσε ότι εξέταζε «περισσότερες από 300 εικόνες και περισσότερες από 500 σελίδες πληροφοριών» και θα αναζητούσε εξηγήσεις για το τι συνέβη από σχετικά άτομα.

Η Metro, μια δωρεάν εφημερίδα που διανέμεται ευρέως στα μέσα μεταφοράς, είχε τίτλο με τα κύρια ευρήματα του πορίσματος Γκρέι: «Μια αποτυχία ηγεσίας» μαζί με μια φωτογραφία ενός πολιορκημένου Τζόνσον, σημειώνοντας ότι η «έκθεση της Γκρέι δίνει μια καταδικαστική ετυμηγορία για τα πανδημικά πάρτι στο Νο. 10.»

Η έκθεση της Γκρέι αναμένεται να δημοσιευθεί πλήρως αφού η αστυνομία ολοκληρώσει τη δική της έρευνα, αλλά κατέστησε σαφές ότι τα πάρτι lockdown «δεν θα έπρεπε να είχαν επιτραπεί να πραγματοποιηθούν» ενώ σε άλλα «δεν θα έπρεπε να είχαν επιτραπεί να πραγματοποιηθούν όπως τελικά έγινε».

Υπήρξαν πολλές εκκλήσεις για πλήρη δημοσίευση της έκθεσης της Γκρέι, με την κυβέρνηση να απαντά ότι θα δημοσιευθεί μια ενημερωμένη έκθεση μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα της αστυνομίας.

Η i newspaper είχε τίτλο με την άποψή της ότι «ο Πρωθυπουργός κάνει έκκληση τη δουλειά του», ενώ η αριστερή εφημερίδα Guardian αντανακλούσε μια αυξανόμενη κακοφωνία απογοήτευσης μεταξύ των συντηρητικών βουλευτώντου ίδιου του Τζόνσον, με τον τίτλο να αναφέρει ότι «οι Τόρις ενεργοποιούν την ηγεσία μετά την αναφορά του Γκρέι». περιέγραψε «εξαγριωμένους βουλευτές» που θα αναγκάσουν τον Τζόνσον σε ανατροπή.

Η δεξιά εφημερίδα Telegraph συλλογίστηκε επίσης αυτή τη φαινομενική συνθηκολόγηση για μια πληρέστερη δημοσίευση της έκθεσης της Γκρέι, σημειώνοντας στον τίτλο της ότι «ο Πρωθυπουργός σκοπεύει να ζητήσει από την Γκρέι νέα αναφορά» προκειμένου, είπε, «να κατευνάσει τους υποστηρικτές».

Δικαιολογίες στη Βουλή των Κοινοτήτων

Ο Μπόρις Τζόνσον ζήτησε συγγνώμη μιλώντας στο House of Commons, μετά το καταδικαστικό πόρισμα Γκρέι, δεχόμενος ακόμη και «φίλια πυρά», πέραν των επιθέσεων της αντιπολίτευσης. «Θέλω να ζητήσω συγγνώμη», είπε ενώπιον του κοινοβουλίου ο Τζόνσον. «Δεν ωφελεί να λέμε ότι αυτό ή εκείνο ήταν εντός των κανόνων», τόνισε, προσθέτοντας ότι κατανοεί «τον θυμό που νιώθουν οι άνθρωποι». Απέκλεισε όμως για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο να παραιτηθεί.

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι δεν αρκεί μια συγγνώμη. «Πρέπει να μάθουμε (από αυτό)». Ζήτησε επίσης να μην εξαχθούν συμπεράσματα από το γεγονός ότι η αστυνομία ερευνά.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι θα δημιουργήσει Γραφείο Πρωθυπουργού, με μόνιμο γραμματέα.

Η περιβόητη έκθεση της Σου Γκρέι σχετικά με καταγγελίες για συγκεντρώσεις που συνιστούσαν παραβίαση των κανόνων για τον κορωνοϊό στην Ντάουνινγκ Στριτ εντόπισε «αποτυχία ηγεσίας και κρίσης» στην κορυφή της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

«Τουλάχιστον ορισμένες από τις επίμαχες συγκεντρώσεις αντιπροσωπεύουν μια σοβαρή αποτυχία να τηρηθούν όχι μόνο τα υψηλά πρότυπα που αναμένονται από εκείνους που εργάζονται στην καρδιά της κυβέρνησης αλλά και των προτύπων που αναμένονται από ολόκληρο τον βρετανικό πληθυσμό εκείνη την εποχή», αναφέρει η ανώτερη δημόσια λειτουργός Σου Γκρέι στη πολυαναμενόμενη έκθεσή της, που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.