Skip to main content

Πανδημία: Πώς θα είναι η επόμενη μετάλλαξη του Covid-19;

Παρόλο που έχει επιστήσει την προσοχή για τον αποπροσανατολιστικό τρόπο με τον οποίο περιγράφεται η σοβαρότητα της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμάει ότι μέσα στο 2022 μπορεί να μπει ένα τέλος στην επείγουσα ανάγκη διαχείρισης της πανδημίας, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείει την εμφάνιση νέων παραλλαγών του ιού. 

Πώς όμως θα είναι η επόμενη παραλλαγή του κορωνοϊού μετά την Όμικρον;  Η επόμενη παραλλαγή του Covid-19 που θα τραβήξει την παγκόσμια προσοχή θα είναι πιο μεταδοτική από την Όμικρον, απάντησε η τεχνική επικεφαλής του COVID-19, στο Πρόγραμμα Έκτακτης Ανάγκης Υγείας του ΠΟΥ, Μαρία βαν Κερκάβε. Τονίζει όμως ότι το πραγματικό ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν οι επιστήμονες είναι αν θα είναι πιο θανατηφόρο ή όχι. 

Την περασμένη εβδομάδα καταγραφηκαν περίπου 21 εκατ. περιπτώσεις Covid, σημειώνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ για εβδομαδιαία κρούσματα, πρόσθσε.

 «Η επόμενη παραλλαγή ανησυχίας θα είναι πιο ικανή και αυτό που εννοούμε με αυτό είναι ότι θα είναι πιο μεταδοτική επειδή θα πρέπει να ξεπεράσει αυτό που κυκλοφορεί αυτήν τη στιγμή», εξήγησε. «Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν οι μελλοντικές παραλλαγές θα είναι περισσότερο ή λιγότερο σοβαρές», πρόσθεσε, προειδοποιώντας ότι είναι λάθος να υιοθετούνται θεωρίες που θέλουν τον ιό να συνεχίσει να μεταλλάσσεται σε πιο ήπια στελέχη προκαλώντας πιο ήπια νόσηση. 

«Δεν υπάρχει καμία εγγύηση για αυτό. Ελπίζουμε ότι αυτό ισχύει, αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση γι’ αυτό και δεν μπορούμε να το υποστηρίξουμε», είπε, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα μέτρα δημόσιας ασφάλειας στο μεταξύ. Επιπλέον, η επόμενη παραλλαγή του Covid μπορεί επίσης να αποφεύγει ακόμη περισσότερο την προστασία των εμβολίων, καθιστώντας τα υπάρχοντα εμβόλια ακόμη λιγότερο αποτελεσματικά.

Από την πλευρά του ο διευθυντής προγραμμάτων έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, Δρ Μάικ Ράιαν, σημείωσε όι ο ιός θα συνεχίσει να εξελίσσεται προτού εγκατασταθεί σε ένα πρότυπο. Όπως είπε, υπάρχει η ελπίδα ότι θα εγκατασταθεί σε χαμηλό επίπεδο μετάδοσης, προκαλώντας πιθανώς περιστασιακές έξάρσεις. Θα μπορούσε να γίνει πιο εποχιακό ή μπορεί να επηρεάσει μόνο ευάλωτες ομάδες, είπε.  Το πρόβλημα, τόνισε, είναι ότι ο Covid είναι απρόβλεπτος.

«Ο ιός έχει αποδειχθεί ότι μας επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις», είπε ο Ράιαν. Οι αξιωματούχοι της παγκόσμιας υγείας πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούν τον Covid καθώς εξελίσσεται, είπε, και να είναι έτοιμοι «εάν υπάρξει μια δυσάρεστη έκπληξη ότι μπορούμε τουλάχιστον να εφαρμόσουμε ξανά μέτρα που θα σταματήσουν αυτή τη νέα παραλλαγή να κάνει άλλη ζημιά».

Στο μεταξύ, ενώ η Όμικρον φαίνεται να έχει κορυφωθεί σε ορισμένες χώρες, κερδίζει έδαφος σε κάποιες άλλες. «Δεν θα χρειαστεί να φοράτε μάσκα για πάντα και δεν θα χρειαστεί να κρατάτε αποστάσεις (για πάντα), αλλά προς το παρόν, πρέπει να συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό», τόνισε η βαν Κερκάβε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC