Skip to main content

ΟΗΕ: Σε κατάσταση καταστροφής οι εκτοπισμένοι στη βορειοδυτική Συρία

Οι εκτοπισμένοι πληθυσμοί στην περιοχή της βορειοδυτικής Συρίας είναι αντιμέτωποι με συνθήκες καταστροφής λόγω του χειμώνα, προειδοποίησε σήμερα ο ΟΗΕ ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να κάνει περισσότερα για την προστασία τους.

“Κανείς δεν θα πρέπει να ζει σε αυτές τις συνθήκες”, “αυτό είναι απαράδεκτο”, υπογράμμισε ο Μαρκ Κατς, αναπληρωτής περιφερειακός συντονιστής για τη Συρία του τμήματος Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια βιντεοσύνδεσης με δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.

“Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι” για τους 2,8 εκατομμύρια εκτοπισμένους στην περιοχή αυτή, διευκρίνισε. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών ζουν σε καταυλισμούς με σκηνές, οι οποίες καταρρέουν υπό το βάρος του χιονιού. Σε άλλα μέρη βρέχει πολύ, επικρατούν εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες και οι πληγέντες αξίζουν να έχουν “πιο αξιοπρεπή καταφύγια”.

“Είναι μια περιοχή πραγματικής καταστροφής”, επέμεινε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ καλώντας “τη διεθνή κοινότητα να κάνει περισσότερα”. Πέρυσι, ο ΟΗΕ ζήτησε πάνω από 4 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία αλλά συγκέντρωσε μόλις το 45% του ποσού αυτού”, διευκρίνισε.

Ο Μαρκ Κατς διευκρίνισε ότι ελλείψει κατάλληλου εξοπλισμού, οι επιχειρήσεις καθαρισμού από το χιόνι γίνονταν χειρωνακτικά, και έκρινε ότι οι σκηνές πρέπει να αντικατασταθούν με στιβαρές δομές.

Η επαρχία Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία, όπου ζουν αυτά τα 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι είναι το τελευταίο προπύργιο που διαφεύγει από τον έλεγχο της Δαμασκού στη Συρία. Η ανθρωπιστική βοήθεια που φθάνει εκεί, περνά κυρίως από τα σύνορα μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας βάσει ειδικής εξουσιοδότησης των Ηνωμένων Εθνών, η οποία καθιστά δυνατή την απαλλαγή από οποιαδήποτε άδεια της Δαμασκού και η οποία λήγει τον Ιούλιο.

Πηγή: ΑΜΠΕ