Skip to main content

Μπορεί να ακυρωθεί η αποχώρηση της Τουρκίας από τη «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης»;

Η εισαγγελέας του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας Elmas Mucukgil δήλωσε ότι η αποχώρηση της Τουρκίας από τη «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης», μια ευρωπαϊκή συνθήκη για τα δικαιώματα των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία, ήταν παράνομη.

«Η προεδρική απόφαση για την ακύρωση της συνθήκης δεν ήταν σύμφωνη με το νόμο», δήλωσε η Mucukgil σύμφωνα με την εφημερίδα Cumhuriyet. 

Η Mucukgil είπε ότι μόνο το κοινοβούλιο μπορεί να αποσύρει τη χώρα από μια διεθνή συνθήκη. «Η απόφαση θα πρέπει να ακυρωθεί», πρόσθεσε. 

Το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας που παρακολουθεί τη νομιμότητα των αποφάσεων που λαμβάνονται από τα διοικητικά δικαστήρια. Οι αποφάσεις του πρέπει να γίνονται σεβαστές από την κυβέρνηση. Οι εισαγγελείς του Συμβουλίου της Επικρατείας μπορούν επίσης να παρουσιάσουν τις απόψεις τους για σημαντικές διοικητικές υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η εξέταση της νομιμότητας της απόφασης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αποχώρηση από τη συνθήκη εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η γνώμη της ανώτατης εισαγγελέα σηματοδοτεί την πιθανή τελική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Υπενθυμίζεται ότι η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας ξεκίνησε τον Μάιο του 2011 στην Κωνσταντινούπολη.  Η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που επικύρωσε τη συνθήκη, αλλά ισλαμιστές και συντηρητικοί επικριτές υποστήριξαν ότι υπονόμευε τις παραδοσιακές οικογενειακές αξίες και ο Ερντογάν απέσυρε τη χώρα του από τη συνθήκη, η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2021.

naftemporiki.gr