Skip to main content

άκυρο

Η ιστορία της Άννας Φρανκ και της οικογένειάς της είναι μια από τις πιο τραγικές τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, χάρη στο ημερολόγιό της, στο οποίο περιέγραψε πώς κρύφτηκε με τους αγαπημένους της σε ένα κρησφύγετο στο  Άμστερνταμ. Αυτό που παρέμεινε μεγάλο μυστήριο όλες αυτές τις δεκαετίες είναι ποιος πρόδωσε την οικογένεια Φρανκ στους Ναζί, που ανακάλυψαν το κρησφύγετο της οικογένειας. Η Άννα Φρανκ πέθανε τελικά στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν-Μπέλσεν.

Η ολλανδική εφημερίδα De Telegraaf γράφει σήμερα ότι μια διεθνής ομάδα επιστημόνων, που μελετούσε επί έξι χρόνια την τραγική ιστορία της Γερμανο-εβραίας Άννα Φρανκ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα αυτός που αποκάλυψε στους Ναζί την κρυψώνα της στο Αμστερνταμ, ήταν ο Εβραίος συμβολαιογράφος Αρνολντ φαν ντεν Μπεργκ.

Περισσότεροι από 30 ερευνητές συμμετείχαν στην έρευνα, συμπεριλαμβανομένου του συνταξιούχου ντετέκτιβ του FBI Βινς Πανκόουκ. Οι ερευνητές αναζήτησαν πληροφορίες από παλιές και νέες συνεντεύξεις και ημερολόγια μέχρι καταλόγους και πολεμικά αρχεία  και εξέτασαν δεκάδες θεωρίες που είχαν διατυπωθεί στο παρελθόν σχετικά με το ποιος θα μπορούσε να το έκανε.

«Η διεθνής ερευνητική ομάδα που βγάζει τα συμπεράσματα μετά από έξι χρόνια έρευνας πιστεύει ότι κατάφερε να λύσει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια γύρω από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ποιος πρόδωσε την Άννα Φρανκ», γράφει η De Telegraaf. 

Λέγεται ότι ο φαν ντεν Μπεργκ πρόδωσε την οικογένεια της Αννα Φρανκ για να σώσει τον εαυτό του και την οικογένειά του. Ο συμβολαιογράφος, αν και ο ίδιος Εβραίος, έπεισε έναν Γερμανό αξιωματικό ότι δεν  θα έπρεπε να απελάσει τον ίδιο και ην οικογένειά του επειδή έπαιζε σημαντικό ρόλο στο Εβραϊκό Συμβούλιο. Μόνο όταν έληξε η αναβολή της απέλασής του το 1944 και τσακώθηκε με έναν συνάδελφό του, κινδυνεύοντας να απελαθεί, ο φαν ντεν Μπεργκ έκανε συμφωνία με τους Ναζί ,αποκαλύπτοντάς τους κρυψώνες άλλων Εβραίων. Ανάμεσα στις διευθύνσεις που έδωσε στους Ναζί ήταν και το σπίτι που κρυβόταν η Αννα Φρανκ.

«Σε μια παλιά υπόθεση όπως αυτή, δεν υπάρχουν σαφέστατα  αποδεικτικά στοιχεία DNA ή βίντεο, επομένως πάντα θα καταλήγουν σε έμμεσες αποδείξεις», είπε ο συνταξιούχος ντετέκτιβ του FBI Βινς Πανκόουκ στην ολλανδική εφημερίδα.«Ωστόσο η θεωρία μας έχει πιθανότητα τουλάχιστον 85%. Δεν βρήκαμε το όπλο να καπνίζει, αλλά έχουμε ένα όπλο που καίει με άδειους κάλυκες δίπλα του», είπε χαρακτηριστικά ο συνταξιούχος ντετέκτιβ.

Τις τελευταίες δεκαετίες, πολλές θεωρίες έχουν διατυπωθεί για την προδοσία της οικογένειας Φρανκ. Ο αριθμός των υπόπτων ήταν πλέον δεκάδες. Ποτέ όμως στο παρελθόν δεν είχε γίνει τόσο ενδελεχής έρευνα.

Ένας από τους επικεφαλής της έρευνας, ο Ολλανδός δημοσιογράφος Πίτερ φαν Τβίσκ, προσθέτει ότι από τις τριάντα θεωρίες που εξετάστηκαν, «27, 28 είναι πολύ απίθανο έως αδύνατες».

Ο συμβολαιογράφος φαν ντεν Μπεργκ δεν εμφανιζόταν συχνά ως ύποπτος σε άλλες έρευνες τις τελευταίες δεκαετίες. Αλλά ένα ανώνυμο σημείωμα για τη δράση του, σύμφωνα με τους ερευνητές, έδειξε ότι ο Εβραίος συμβολαιογράφος ήταν πολύ πιθανόν να είχε προδώσει τους κατοίκους του μυστικού παραρτήματος.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Ότο Φρανκ, ο πατέρας της Άννας, έλαβε το σημείωμα λίγο μετά τον πόλεμο, στο οποίο είχε ήδη εξηγηθεί η προδοσία του συμβολαιογράφου. Μόλις το 1964 ο πατέρας Φρανκ αποκάλυψε το σημείωμα. Οι ερευνητές βρήκαν ένα αντίγραφο του σημειώματος στα οικογενειακά αρχεία ενός αστυνομικού. Ο λόγος που ο φαν ντεν Μπεργκ δεν είχε ληφθεί ποτέ στα σοβαρά ως ύποπτος στο παρελθόν ,είναι επειδή υποτίθεται ότι βρισκόταν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης το 1944. Αλλά αυτό αποδείχθηκε ότι δεν ήταν αλήθεια, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, καθιστώντας τη θεωρία πολύ πιο εύλογη.

Ο Ρόναλντ Λέοπολντ,γενικός διευθυντής του Οίκου της Άννας Φρανκ, πιστεύει ότι «χρειάζεται περαιτέρω έρευνα» στη θεωρία ότι η Άννα Φρανκ προδόθηκε από τον Εβραίο συμβολαιογράφο «Πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός στο να στείλεις κάποιον στην ιστορία ως προδότη της Άννας Φρανκ, αν δεν είσαι 100 ή «200% σίγουρος για αυτό», τόνισε.

Ο Λέοπολντ αποκαλεί την έρευνα της ομάδας «πολύ καλή και προσεκτική», αλλά σύμφωνα με τον ίδιο τα σημαντικά κομμάτια του παζλ εξακολουθούν να λείπουν. «Η έρευνα έχει μεγάλη σημασία για τις νέες γενιές. Δίνει την εικόνα για τις ενέργειες ,τις επιλογές και τα κίνητρα των ανθρώπων κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες».