Skip to main content

Πανδημία: Πότε βλέπει την επιστροφή στην «κανονική ζωή» ο CEO της Pfizer

Σύντομα ο κόσμος θα μπορέσει να επιστρέψει στην «κανονική ζωή», βοηθούμενος εν μέρει από προϊόντα που παράγονται από την Pfizer, εκτίμησε ο  Διευθύνων Σύμβουλος του αμερικανικού φαρμακευτικού ομίλου, Άλμπερτ Μπουρλά.

Ερωτηθείς από τη γαλλική εφημερίδα Le Figaro εάν η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού θα έφερνε το τέλος της πανδημίας, ο Μπουρλά παραδέχτηκε ότι ήταν αδύνατο να γνωρίζουμε την έκβαση της πανδημίας, δεδομένου ότι ο Covid-19 θα συνεχίσει να κυκλοφορεί ευρέως και να μεταλλάσσεται.

Ωστόσο, όπως είπε, «θα είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε σε μια κανονική ζωή» μέχρι την άνοιξη λόγω των τεστ, των εμβολίων και των νέων θεραπειών όπως το χάπι Paxlovid της Pfizer, το οποίο εάν ληφθεί αμέσως μετά τη μόλυνση μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη σοβαρής ασθένειας.

Σε άλλες του δηλώσεις στο BFM TV υποστήριξε ότι «αυτό το κύμα θα είναι το τελευταίο με τόσους πολλούς περιορισμούς» στην κοινωνία και τις μετακινήσεις των ανθρώπων, προσθέτοντας ότι το Paxlovid «αλλάζει το παιχνίδι». Το χάπι έχει εγκριθεί για χρήση στις ΗΠΑ ενώ αναμένονται εγκρίσεις και από άλλες χώρες, αν και οι προμήθειες παραμένουν ακόμα σε χαμηλά επίπεδα.

Ο Μπουρλά μίλησε μετά την ανακοίνωση της Pfizer για πενταετή επένδυση 520 εκατ. ευρώ στην έρευνα και την παραγωγή στη Γαλλία, ως μέρος της ετήσιας πρωτοβουλίας του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν «Επιλέξτε τη Γαλλία» με σκοπό να προσελκύσει διεθνείς εταιρείες.

Να σημειωθεί ότι σε παρόμοιο πνεύμα είχε κινηθεί την Παρασκευή και ο συνιδρυτής της ανταγωνιστικής εταιρείας Moderna, Νουμπάρ Αφεγιάν, ο οποίος δήλωσε ότι ο ιός θα μπορούσε να αρχίσει να περνά σε ενδημική φάση το 2022, καλώντας, ωστόσο, τις αρχές να παραμείνουν σε εγρήγορση καθώς εξαπλώνεται η παραλλαγή Όμικρον.  

«Το 2022 μπορεί να είναι το έτος κατά το οποίο η πανδημία εισέρχεται σε μια ενδημική φάση, αλλά εξαρτάται πραγματικά από το τι συμβαίνει και τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε όλο τον κόσμο», είπε ο Αφεγιάν σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg. Αν και το στέλεοχς της Όμικρον είναι εξαιρετικά μεταδοτικό, «από την άλλη πλευρά έχει μικρότερη επίδραση όσον αφορά τη σοβαρότητα της νόσου», είπε.

Προς το παρόν όμως, ο κόσμος παραμένει υπό τον έλεγχο της πανδημίας, έγραψε ο Αφεγιάν  σε επιστολή που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα στον ιστότοπο της Flagship Pioneering, της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων που ηγείται.

naftemporiki.gr