Skip to main content

Καζακστάν: Στο Αλμάτι ο πρόεδρος Τοκάγεφ- «Δεν αμφιβάλλω ότι η πόλη θα αποκατασταθεί»

Στο Αλμάτι βρέθηκε σήμερα ο πρόεδρος του Καζακστάν Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ, για πρώτη φορά μετά τις φονικές ταραχές της περασμένης εβδομάδας, ενώ καθώς εκτίμησε ό ίδιος την κατάσταση, υποσχέθηκε να επισκευάσει τις ζημιές στην πιο μεγάλη πόλη της χώρας.

«Δεν αμφιβάλλω ότι η πόλη θα αποκατασταθεί», δήλωσε, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας της χώρας.

Σημειώνεται ότι το αεροδρόμιο του Αλμάτι, το οποίο παραμένει κλειστό από την περασμένη εβδομάδα, πρόκειται να επαναλειτουργήσει αύριο, Πέμπτη, για τις εθνικές και τις διεθνείς πτήσεις, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας του Καζακστάν.

Η επίσκεψη του προέδρου πραγματοποιήθηκε την παραμονή της έναρξης της αναγγελθείσας αποχώρησης του υπό τη Ρωσία στρατιωτικού αποσπάσματος των περίπου 2.000 ανδρών, που εστάλη για να στηρίξει την εξουσία στη διάρκεια των ταραχών.

Ο ίδιος ανέφερε ότι «Αύριο αρχίζει η οργανωμένη αποχώρηση του αποσπάσματος διατήρησης της ειρήνης του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφαλείας, της συμμαχίας με επικεφαλής τη Μόσχα», ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του, δηλώνοντας ότι «οι ρωσικές και συμμαχικές δυνάμεις διαδραμάτισαν ένα πολύ σημαντικό ρόλο σε όρους σταθεροποίησης της κατάστασης στη χώρας».

 «Η αποστολή μπορεί να θεωρηθεί πολύ επιτυχημένη», συμπλήρωσε.

Επίσης, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Τοκάγεφ συνομίλησε και με οικείους των μελών των δυνάμεων της τάξης που σκοτώθηκαν στη διάρκεια των ταραχών και επισκέφθηκε τραυματίες που νοσηλεύονται.

Πηγή: AFP