Skip to main content

Χιλή: Γιατί δεν την «άγγιξε» το τελευταίο κύμα της πανδημίας;

Η Χιλή έχει δεχτεί σημαντικά πλήγματα από την πανδημία, ωστόσο, για το μήνα Δεκέμβριο και ενώ κυκλοφορούν δύο παραλλαγές ανησυχίας του ιού, βρέθηκε στην πρώτη θέση της λίστας του Bloomberg με τα καλύτερα μέση για να ζει κανείς την εποχή του Covid-19. 

Παρότι στέφθηκε «βασίλισσα», παραμένει σε επιφυλακή, ειδικά λόγω της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.

Ο υπουργός Υγείας της χώρας, Ενρίκε Πάρις, μιλώντας σε επιτροπή γερουσιαστών την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι «αρκετά ικανοποιητική». Τα κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 25% στον κινητό 14ήμερο μέσο όρο, η θετικότητα των τεστ είναι στο 2,6% και οι διαθέσιμες κλίνες εντατικής θεραπείας συνεχίζουν να αυξάνονται, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα. Μόνο το 32% των κατειλημμένων κλινών αντιστοιχούσε σε κρούσματα Covid.

Πού οφείλεται όμως αυτή η επιτυχία της Χιλής;

Ο Πάρις απέδωσε την επιτυχία της χώρας σε δύο παράγοντες:

  • την επιτυχημένη εκστρατεία εμβολιασμού της χώρας, και
  • το γεγονός ότι η Χιλή βρίσκεται στο Νότιο Ημισφαίριο και έχει καλοκαίρι, οπότε και υπάρχει μικρότερη κυκλοφορία του ιού.

Η έγκαιρη προμήθεια εμβολίων βοήθησε. Πάνω από το μισό έθνος έχει ήδη λάβει μία ενισχυτική δόση, ποσοστό που είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο, σύμφωνα με το Bloomberg. Παράλληλα, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο χορήγησης τέταρτης δόσης από τον Φεβρουάριο.

Να σημειωθεί ότι η χώρα δεν στερείται του αντιεμβολιαστικού της κινήματος. Μάλιστα ένα πλήθρος προσπάθησε να εισβάλει σε τηλεοπτικό κανάλι για να κάνει κάλυψη. Παρόλα αυτά,  τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν υψηλά.

Από την πλευρά του  ο καθηγητής στην ιατρική σχολή του Universidad Catolica και ειδικός στην επιδημιολογία, Τζέιμι Σέρδα, εξήγησε ότι η ανθεκτικότητα της Χιλής έχει διάφορες αιτίες. «Ο εμβολιασμός ξεκίνησε την κατάλληλη στιγμή σε μαζικό επίπεδο και πολλοί άνθρωποι έχουν καταλάβει ότι πρέπει να τηρούν τις αποστάσεις, χρησιμοποιώντας μάσκα και πλένοντας τα χέρια τους», σημείωσε.  Είναι δύσκολο να προβλέψουμε εάν η κατάσταση θα παραμείνει υπό έλεγχο, ιδιαίτερα με την Όμικρον που κυκλοφορεί, πρόσθεσε. «Θα πρέπει να προετοιμαστούμε για το χειρότερο και να διπλασιάσουμε τα προληπτικά μέτρα», υπογράμμισε. 

naftemporiki.gr