Skip to main content

«Εξέγερση» στους Τόρις για τα μέτρα Τζόνσον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αντιμετωπίζει μια μεγάλη εξέγερση μεταξύ των Συντηρητικών βουλευτών του την Τρίτη σε κοινοβουλευτική ψηφοφορία σχετικά με νέους περιορισμούς για να περιοριστεί η εξάπλωση της Όμικρον.

Τα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της εντολής στους ανθρώπους να εργάζονται από το σπίτι, να φορούν μάσκες σε δημόσιους χώρους και να χρησιμοποιούν υγειονομικό πάσο COVID-19 για να εισέλθουν σε κάποιους χώρους, αναμένεται να εγκριθούν από το κοινοβούλιο αλλά με τον Τζόνσον να βασίζεται στο αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα για ψήφους.

Είναι ένα ακόμη πλήγμα για έναν πρωθυπουργό που ήδη δέχεται πιέσεις για ένα φημολογούμενο χριστουγεννιάτικο πάρτι στο γραφείο του στην Ντάουνινγκ Στριτ πέρυσι, όταν απαγορεύτηκαν τέτοιες συγκεντρώσεις, αλλά και για την ακριβή ανακαίνιση του διαμερίσματός του και φυσικά για τη χαοτική αποχώρηση από το Αφγανιστάν.

Πολλοί από τους βουλευτές του χαρακτηρίζουν τα μέτρα «δρακόντεια», με αρκετούς να αμφισβητούν την εισαγωγή πιστοποιητικού εμβολιασμού, διαβατήρια COVID, για την είσοδο σε ορισμένους χώρους, όπως τα νυχτερινά κέντρα.

Άλλοι χρησιμοποιούν την ψηφοφορία ως ευκαιρία για να εκτονώσουν τον θυμό τους στον Τζόνσον, πιστεύοντας ότι ο άνθρωπος που βοήθησε τους Συντηρητικούς να κερδίσουν μια μεγάλη πλειοψηφία στις εκλογές του 2019, σπαταλά τις επιτυχίες του κόμματος με λάθη και γκάφες». Ωστόσο, παρά τις γκρίνιες δυσαρέσκειας, οι γνώστες του Συντηρητικού Κόμματος λένε ότι δεν υπάρχει αρκετή αντίδραση εναντίον του Τζόνσον για να τον απομακρύνει τώρα, χωρίς κανένας πιθανός αμφισβητίας να έχει αρκετή υποστήριξη για να τον αντικαταστήσει.

«Ο Μπόρις σε μια κακή μέρα είναι καλύτερος από οποιονδήποτε άλλον απρόβλεπτο σε μια καλή μέρα», είπε ένας βετεράνος Συντηρητικός.

Η κυβέρνηση λέει ότι τα μέτρα είναι απαραίτητα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον, που ευθύνεται για περισσότερο από το 40% των μολύνσεων στο Λονδίνο  και αναμένεται να γίνει το κυρίαρχο στέλεχος στη βρετανική πρωτεύουσα.

Η Όμικρον αναμένεται να γίνει το κυρίαρχο στέλεχος στο Ηνωμένο Βασίλειο σε 48 ώρες, εκτίμησε η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε τον πρώτο θάνατο ασθενή με Όμικρον τη Δευτέρα.

Παράλληλα, οι ημερήσιοι αριθμοί κρουσμάτων έχουν πλέον ξεπεράσει την καλοκαιρινή τους κορύφωση, ωστόσο, εξακολουθούν να είναι κάτω από το υψηλό ρεκόρ του Ιανουαρίου. Οι νέες λοιμώξεις από την Όμικρον ανέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο σε 200.000 την ημέρα, σύμφωνα με εκτίμηση της Υπηρεσίας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA). 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters