Skip to main content

FT: Γιατί το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι σημαντικό «όπλο» κατά του Covid

Η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού Όμικρον έχει καταστήσει σαφές ότι η πανδημία δεν έχει ρίξει τίτλους τέλους. Έτσι αρκετές χώρες, ανάμεσά τους και η χώρα μας, επιλέγουν να προχωρήσουν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και την ευρεία χρήση των πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Την «τάση» ξεκίνησε η Αυστρία, με τη Γερμανία και τις ΗΠΑ να εξετάζουν επίσης τις επιλογές τους. Η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μίλησε «ανοιχτά» υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας πως «είναι μία συζήτηση που πιστεύω ότι πρέπει να γίνει».

Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης, που αποδεικνύουν ότι ο κάτοχος είναι εμβολιασμένος ή έχει ανοσία έναντι του Covid μετά από μόλυνση, θα πρέπει να θεωρούνται ως ένα από τα βήματα που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την αποφυγή των παρατεταμένων lockdown, σχολιάζουν οι Financial Times.

Ακόμη και με το στέλεχος της Όμικρον, που θεωρείται ότι είναι ακόμη πιο μεταδοτικό από το στέλεχος της Δέλτα, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα μέτρα περιορισμού θα επιβραδύνουν σημαντικά την εξάπλωση του ιού.

 Τα εμβόλια επέτρεψαν στις ανεπτυγμένες οικονομίες να κάνουν μεγάλα βήματα προς την επιστροφή στην κανονικότητα φέτος, αλλά δεν στάθηκαν αρκετά για τον τερματισμό της πανδημίας. Η προστασία που παρέχουν, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι μειώνεται σε μερικούς μήνες, ενώ πρόσθετη ανησυχία αποτελεί το γεγονός ότι ίσως τα διαθέσιμα εμβόλια να είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι του στελέχους της Όμικρον.

Ωστόσο, η επιστημονική κοινότητα και οι φαρμακευτικές εταιρείες ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι, και ειδικά όσοι έχουν κάνει αναμνηστική δόση, εξακολουθούν να απολαμβάνουν καλή προστασία έναντι σοβαρών ασθενειών και θανάτου που προκαλούνται ακόμη και από την παραλλαγή  Όμικρον.

Επομένως, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η εστίαση στα προγράμματα εμβολιασμού και στην εκστρατεία ενισχυτικού εμβολιασμού, τονίζουν οι FT, προσθέτοντας ότι η υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού για την είσοδο σε οποιοδήποτε χώρο όπου συγκεντρώνονται άτομα για κοινωνικούς ή ψυχαγωγικούς σκοπούς μειώνει την πιθανότητα παρουσίας ατόμων με υψηλή μόλυνση και διασφαλίζει ότι όλοι έχουν κάποια προστασία.

Όπως αναφέρουν, θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για εξαιρέσεις ορισμένων ιατρικών περιπτώσεων- με εναλλακτική την επίδειξη αρνητικού τεστ- αλλά αυτές θα πρέπει να ελέγχονται προσεκτικά για να προστατεύονται από τις καταχρήσεις του συστήματος.

Αρκετές χώρες έχουν χρησιμοποιήσει τα πιστοποιητικά ως εργαλεία πειθούς, μη επιτρέποντας δηλαδή την είσοδο σε κάποιους χώρους χωρίς την επίδειξή τους. Η εμπειρία έχει δείξει ότι τέτοιες προσεγγίσεις μπορούν να ενθαρρύνουν τους διστακτικούς, αν και είναι λιγότερο αποτελεσματικές έναντι των αρνητών των εμβολίων. Επίσης, είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν εκτεταμένες αντιδράσεις, συγκριτικά με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.

Η σύνδεση της εμβολιαστικής κατάστασης ενός εργαζόμενου με την εργασία του, μπορεί να παραβιάζει τους νόμους για την απασχόληση και την καταπολέμηση των διακρίσεων σε πολλές χώρες, συνεχίζουν οι FT, προσθέτοντας ότι και οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να ζητούν πιστοποιητικό εμβολιασμού στο χώρο εργασίας, με εξαιρέσεις και ειδικές ρυθμίσεις, όπως απαιτείται.

Ορισμένοι θα διαμαρτυρηθούν κατά τέτοιων προτάσεων. Όμως, δύο χρόνια μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού, είναι δικαιολογημένη μια νότα πατερναλισμού εάν μπορεί να αντικαταστήσει πιθανούς νέους περιορισμούς, και να βοηθήσει, τελικά, να φέρει την πανδημία στο τέλος, καταλήγουν.  

naftemporiki.gr