Skip to main content

Apple: Το Pegasus χάκαρε τα iPhones 11 Αμερικανών διπλωματών

Η Apple ειδοποίησε 11 Αμερικανούς διπλωμάτες ότι τα iPhone τους είχαν χακαριστεί τους τελευταίους μήνες από το spyware Pegasus της NSO Group, της κυβερνοεταιρείας με έδρα το Ισραήλ που παρά τις, κατα καιρους, καταγγελίες,διαβεβαιώνει πως το λογισμικό της χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παρακολούθηση και την εξάρθρωση κυκλωμάτων κακοποιών ή τρομοκρατών. 

Η είδηση, που μεταδόθηκε αρχικά από το Reuters και επιβεβαιώθηκε από την Washington Post, αφορά την πρώτη επιβεβαιωμένη περίπτωση χρήσης του Pegasus για στόχευση Αμερικανών αξιωματούχων, έρχεται ένα μήνα αφότου το NSO Group μπήκε σε μαύρη λίστα  εν μέσω ισχυρισμών ότι ξένες κυβερνήσεις παρακολουθούσαν -μεταξύ άλλων -πρεσβείες, ακτιβιστές και εργαζόμενους σε Οργανώσεις Ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 Αυτές και άλλες ενέργειες έγιναν γνωστές μετά τη δημοσίευση του  The Pegasus Project  τον περασμένο Ιούλιο, μιας έρευνας από την Washington Post και 16 άλλους ειδησεογραφικούς οργανισμούς σχετικά με τις δραστηριότητες του Ομίλου NSO.

Τότε είχε αποκαλυφθει πως τηλεφωνικοί αριθμοί  του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν βρίσκονταν μεταξύ των δυνητικών στόχων του  Pegasus. Στόχοι επίσης ήταν αξιωματούχοι των ΗΠΑ που εργάζονταν στην Ουγκάντα ​​και σε άλλες χώρες της Ανατολικής Αφρικής. 

Τον περασμένο μήνα, η  Apple άρχισε να ειδοποιεί όλους, όσων τα δεδομένα είχαν παραβιαστεί απο το πρόγραμμα  “FORCEDENTRY” του Pegasus ενώ προχώρησε και σε μηνύσεις. 

«Ανησυχούμε έντονα ότι λογισμικό κατασκοπείας  της NSO Group αποτελεί σοβαρό κίνδυνο αντικατασκοπείας και ασφάλειας για το προσωπικό των ΗΠΑ» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας  των ΗΠΑ.

Το Pegasus  μπορεί να εγκατασταθεί εν αγνοία του κατόχου μιας τηλεφωνικής συσκεύης, εξ αποστάσεως και χωρίς να χρειάζεται κάποια ενέργεια, όπως κλικ σε έναν «μολυσμένο» σύνδεσμο ή ειδοποίηση. ενώ έχει τη δυνατότητα να υποκλέπτει κωδικούς πρόσβασης, μηνύματα κάθε είδους, διαλόγους στα social media, φωτογραφίες και ηλεκτρονική αλληλογραφία.

Μπορεί επίσης να ηχογραφεί συνομιλίες και να ενεργοποιεί το μικρόφωνο και τις φωτογραφικές κάμερες της συσκευής  στην οποία έχει παρεισφρήσει.. 

Η NSO, ανέφερε σε δήλωσή της την Παρασκευή ότι ανέστειλε λογαριασμούς πελατών τους οποίους αρνήθηκε να κατονομάσει, μετά τις καταγγελίες της Apple ότι «χάκαρε» διπλωμάτες των ΗΠΑ.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό εάν οι διπλωμάτες που ειδοποιήθηκαν  βρίσκονταν εντός ή εκτός ΗΠΑ

 naftemporiki.gr