Skip to main content

Πρώην πράκτορες της Mossad προστατεύουν μεγάλους ομίλους από τους χάκερς

Του Μιχάλη Ψύλου

Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις δέχονται κυβερνοεπιθέσεις και εκβιάζονται από χάκερ. Πρόσφατα , οι γερμανικές εταιρείες που εδρεύουν στο Ντίσελντορφ, «Electronics Media Markt» και «Saturn» , δέχτηκαν μεγάλη επίθεση από χάκερς, με αποτέλεσμα να παραλύσουν οι βάσεις ηλεκτρονικών δεδομένων.

 Οι δύο εταιρείες δεν ήταν προετοιμασμένες για αυτήν την κυβερνοεπίθεση και χρειάστηκαν σχεδόν δύο εβδομάδες για να λειτουργήσουν κανονικά όλες οι υπηρεσίες πελατών. «Όλο και περισσότεροι έμποροι λιανικής πέφτουν θύματα τέτοιων εγκληματικών επιθέσεων από χάκερς που κλέβουν δεδομένα και εκβιάζουν, ζητώντας μεγάλα χρηματικά ποσά», γράφει η γερμανική Handelsblatt. 

«Στο πλαίσιο αυτό ο μεγαλύτερος όμιλος λιανικών πωλήσεων στην Ευρώπη- ο γερμανικός όμιλος Schwarz , με θυγατρικές τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ Lidl και την Kaufland -αποφάσισε να εξαγοράσει την ισραηλινή startup XM Cyber, που ειδικεύεται στην κυβερνοασφάλεια,  αντί 700 εκατομμυρίων δολαρίων», γράφει η γερμανική εφημερίδα, τονίζοντας ότι την εταιρεία αυτή έχουν ιδρύσει «πρώην πράκτορες της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας Mossad»

Η XM Cyber ​​ιδρύθηκε το 2016 και τα κεφάλαιά της προσεγγίζουν τα 50  εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Crunchbase. 

Προστασία και των πελατών

Μπορεί να φαίνεται περίεργη  αυτή η συνεργασία, καθώς ο όμιλος Schwarz είναι περισσότερο γνωστός ως ιδιοκτήτης των σούπερ μάρκετ Lidl και Kaufland, αλλά η εταιρεία πιστεύει ότι η επέκταση στον τομέα της ασφάλειας θα συμβάλει τελικά προς όφελος της επιχείρησης.

Η XM Cyber βοηθά τους πελάτες της  να κάνουν προσομοίωση μιας πιθανής κυβερνοεπίθεσης, προκειμένου να  αποκαλύψει πιθανά κενά στα συστήματα ασφαλείας μιας εταιρείας. Με τον τρόπο αυτό, αντιμετωπίζονται πιθανά  τρωτά σημεία , αν εκδηλωθεί πραγματική κυβερνοεπίθεση.

Ο Κρίστιαν Μίλερ, επικεφαλής πληροφοριών στον Όμιλο Schwarz, λέει ότι η προσθήκη ενός στοιχείου ασφαλείας στην επιχείρηση είναι απαραίτητη, ειδικά καθώς οι περισσότερες αγορές πλέον διακινούνται στο διαδίκτυο. «Η εύρεση και το κλείσιμο των κενών ασφαλείας από την οπτική γωνία ενός εισβολέα είναι μια αποτρεπτική προσέγγιση στον τρόπο με τον οποίο οι οργανισμοί μπορούν να προστατεύσουν προληπτικά τα δίκτυά τους. Η λύση της XM Cyber ​​βασίζεται στην ισχυρή ασφάλεια που επιδιώκουμε στον τομέα της πληροφορικής για να προστατεύσουμε περαιτέρω τους πελάτες, τους συνεργάτες μας και τους εαυτούς μας ως εταιρεία», δήλωσε ο Μίλερ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της XM Cyber, Νόαμ Ερέζ τονίζει ότι είναι μεγάλα τα πλεονεκτήματα ως μέλος, πλέον, ενός  μεγάλου ομίλου. «Για τους πελάτες της XM Cyber, αυτό σημαίνει ότι με την οικονομική υποστήριξη του ομίλου Schwarz, θα είμαστε σε θέση να επιταχύνουμε την καινοτομία στα προϊόντα μας και να επεκτείνουμε την παγκόσμια απήχησή μας. Η Schwarz, με τη συνεχή επένδυσή στα ψηφιακά προϊόντα, διασφαλίζει προμηθευτές, καταναλωτές και επιχειρήσεις» , τονίζει ο Ερέζ.

Η Schwarz σκοπεύει να αφήσει την XM να συνεχίσει να λειτουργεί ως ανεξάρτητη οντότητα, με βάση τους όρους της συμφωνίας και οι 110 εργαζόμενοι της ισραηλινής εταιρείας, θα διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους. «Θα έχουν  μάλιστα το πλεονέκτημα ότι η XM θα είναι μέρος μιας μεγαλύτερης εταιρείας, όπως λέει ο Ερέζ.