Skip to main content

Γερμανία: Σταθερά «ανοιχτή» στο ενδεχόμενο του lockdown

Η Γερμανία βρίσκεται στη «χειρότερη κατάσταση από οτιδήποτε έχουμε δει μέχρι τώρα», προειδοποίησε χθες η καγκελάριος της χώρας Άνγκελα Μέρκελ, με την προειδοποίησή της να πιστοποιεί την έξαρση της πανδημίας στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Η χώρα πιέζεται σημαντικά, γι’ αυτό και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν υιοθέτησε δραματικό τόνο χθες, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «οι Γερμανοί θα εμβολιαστούν, θα αναρρώσουν ή θα πεθάνουν μέχρι το τέλος του χειμώνα».

Οι αξιωματούχοι της Γερμανία παλεύουν για να περιορίσουν το τέταρτο κύμα της πανδημίας και η ταχεία εξάπλωση της νόσου τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται να τους έχει αιφνιδιάσει.

Σε νέα του τοποθέτηση σήμερα ο Σπαν προειδοποίησε για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποκλείσει κανένα μέτρο, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου lockdown.

«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου δεν θα συνιστούσα να αποκλείσουμε τίποτα, όσο δύσκολο κι αν ήταν αυτό», είπε ο Γενς Σπαν την Τρίτη σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Deutschlandfunk, όταν ρωτήθηκε εάν η Γερμανία θα ακολουθούσε την Αυστρία σε νέο κλείσιμο.

Η Γερμανία βρίσκεται στη μέση μιας «άσχημης» έξαρσης της πανδημίας. Τα κρούσματα κορωνοϊού την Τρίτη αυξήθηκαν σε κάτι λιγότερο από 400 ανά 100.000 άτομα τις τελευταίες επτά ημέρες, υπερδιπλάσιο δηλαδή από το μέγιστο επίπεδο που είχε καταγραφεί την άνοιξη. Στη Βαυαρία, το ποσοστό επίπτωσης είναι σχεδόν 650 και στη Σαξονία κοντά 1.000.

Εάν επιβάλλονταν αυστηροί περιορισμοί επαφών, «θα ήταν ένα περιφερειακό μέτρο», είπε ο Σπαν. Σε hotspots όπως η Βαυαρία και η Σαξονία, όπου η κατάσταση είναι «πολύ, πολύ, δραματική», απαιτούνται ήδη αυστηρότεροι περιορισμοί για να περιοριστεί η εξάπλωση και να ελαφρυνθεί το βάρος στα νοσοκομεία, πρόσθεσε.

«Σε αυτές τις περιοχές, στα νοσοκομεία, όλα έχουν σταματήσει», είπε ο Σπαν. «Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να αποκλείσετε μέτρα εκ των προτέρων», πρόσθεσε.

naftemporiki.gr