Skip to main content

Αυστρία: Πόσο θα στοιχίζει το «nein» στο εμβόλιο

Οι Αυστριακοί που αρνούνται να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα έως και 3.600 ευρώ μόλις ξεκινήσουν οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί το επόμενο έτος.

Υπενθυμίζεται ότι η Αυστρία εισήλθε σήμερα σε καθεστώς lockdown, σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει το κύμα της πανδημίας που πλήττει τη χώρα και ολόκληρη την Ευρώπη.

Όπως γνωστοποίησε ο καγκελάριος της χώρας όταν ανακοίνωνε το τέταρτο lockdown από την αρχή της πανδημίας στην Αυστρία, από τον Φεβρουάριο θα είναι επίσης υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί κατά του Covid-19 στη χώρα- κάτι που την καθιστά την πρώτη χώρα στην Ευρώπη που υιοθετεί τέτοιου είδους πολιτική.  

Να σημειωθεί ότι η Αυστρία διαθέτει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην Ευρώπη, καθώς περίπου το 66% του επιλέξιμου για εμβολιασμό πληθυσμού έχει εμβολιαστεί. Έτσι το πρόβλημα της Αυστρίας, όπως και για άλλες περιοχές στην κεντρική Ευρώπη, είναι ο μεγάλος αριθμός αρνητών των εμβολίων που «τρέφονται» με θεωρίες συνωμοσίας που ενισχύθηκαν στη συνέχεια από ακροδεξιά πολιτικά κόμματα.

Η προσφυγή, ωστόσο, στον υποχρεωτικό εμβολιασμό – που θα πρέπει να είναι το ύστατο βήμα για οποιαδήποτε κυβέρνηση – αποτελεί παραδοχή αποτυχίας από τη Βιέννη, σχολιάζουν οι Financial Times.

Να σημειωθεί ότι τα μέτρα έχουν ήδη προκαλέσει διαμαρτυρίες. Το Σάββατο συγκεντρώθηκαν περίπου 40.000 άτομα στη Βιέννη, υπό την ηγεσία του ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερίας.

Τι θα γίνει τον Φεβρουάριο

Όταν έρθει η ώρα τον υποχρεωτικών εμβολιασμών, που υπολογίζεται να είναι τον Φεβρουάριο, οι αρχές θα προσφέρουν πρώτα τη δυνατότητα κλεισίματος ραντεβού για στα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί. Σε περίπτωση που απορρίψουν όμως την προσφορά θα ακολουθήσουν κυρώσεις, σύμφωνα με τα σχέδια για το μέτρο.

Τα πρόστιμα, όπως προαναφέρθηκε, μπορούν να φτάσουν τις έως και 3.600 ευρώ, ενώ προβλέπεται επίσης πρόστιμο έως και 1.500 ευρώ, για όποιον αρνηθεί να κάνει την αναμνηστική δόση, δήλωσε η υπουργός για το Σύνταγμα Karoline Edtstadler.

«Το σχέδιο δεν είναι μόνο να κάνουν οι άνθρωποι την πρώτη δόση, αλλά να φτάσουν στην πλήρη ανοσοποίηση», δήλωσε η Edtstadler μιλώντας στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ORF.

naftemporiki.gr