Skip to main content

Μακρόν-Χάρις προσπαθούν να «επουλώσουν» τις πληγές της διπλωματικής κρίσης

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις απέφυγαν ερωτήσεις την Τετάρτη σχετικά με την πρόσφατη διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο χωρών τους, επιλέγοντας αντ ‘αυτού μια φωτογράφιση στο κατώφλι των Ηλυσίων Πεδίων.

«Είμαι πολύ χαρούμενη που βρίσκομαι στο Παρίσι», είπε η Χάρις απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το εάν πρέπει να επανορθώσει, καθώς έφτασε στο προεδρικό μέγαρο στο Παρίσι το βράδυ της Τετάρτης για μια διμερή συνάντηση με τον Μακρόν.

Έπρεπε η Κάμαλα Χάρις να ολοκληρώσει την πολύμηνη περιοδεία στην Αμερική για να επιδιορθώσει την πικρή διαμάχη με τη Γαλλία για τη συμφωνία AUKUS, τη στρατηγική συμμαχία Ινδο-Ειρηνικού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία, η οποία παραγκωνίζει τη Γαλλία και της στέρησε ένα τεράστιο υποβρύχιο συμβόλαιο με την Καμπέρα τον Σεπτέμβριο.

Ο Μακρόν αγνόησε επίσης μια ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με το εάν η σχέση μεταξύ των δύο χωρών είχε επιδιορθωθεί, αν και είπε στην Χάρις ότι ήταν «εξαιρετικά ευγνώμων για την παρουσία της».

«Συμμεριζόμαστε την άποψη ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής και η συνεργασία μας είναι απολύτως κρίσιμη για αυτήν», είπε ο Μακρόν στην κορυφή της συνάντησής του με τον Χάρις.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ πιθανότατα δεν θα ζητήσει συγγνώμη για τη διπλωματική κρίση όπως έκανε ο Τζο Μπάιντεν όταν συνάντησε τον Μακρόν στα τέλη Οκτωβρίου στη Ρώμη ενόψει της συνόδου κορυφής της G20.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι δυο τους συναντήθηκαν προσωπικά, αν και μίλησαν στο τηλέφωνο τον περασμένο Φεβρουάριο. Είναι το τρίτο υψηλού προφίλ ταξίδι στο εξωτερικό που κάνει η Χάρις τους τελευταίους μήνες σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τα διαπιστευτήριά της στην εξωτερική πολιτική. Ένα ταξίδι στη Γουατεμάλα και το Μεξικό νωρίτερα φέτος στιγματίστηκε από λάθη που σχετίζονται με τα νότια σύνορα των ΗΠΑ και ένα ταξίδι στη Σιγκαπούρη πέρασε σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητο.

«Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία συνεργάστηκαν για προκλήσεις και ευκαιρίες, είχαμε πάντα μεγάλη επιτυχία λόγω κοινών αξιών και κοινών προτεραιοτήτων», είπε η Χάρις στην αρχή της συνάντησης με τον Μακρόν.

Την Πέμπτη το πρωί, θα παρευρεθούν και οι δύο στην τελετή της Ημέρας Εκεχειρίας για τον εορτασμό του τέλους του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και το απόγευμα θα εγκαινιάσουν το Φόρουμ Ειρήνης του Παρισιού, την πολυμερή εκδήλωση του Μακρόν για την παγκόσμια διακυβέρνηση.

«Είναι συμβολικά πολύ ισχυρό να ξεκινήσεις φέτος το Φόρουμ Ειρήνης στο Παρίσι στο πλευρό ενός εκπροσώπου της αμερικανικής κυβέρνησης, της αντιπροέδρου», είπε ένας σύμβουλος του Μακρόν.

Ένα προηγούμενο σχέδιο για την πρόσκληση του Μπάιντεν ακυρώθηκε μόλις έγινε φανερό ότι δεν θα έκανε δύο ταξίδια στην Ευρώπη με διαφορά 10 ημερών, παρακολουθώντας τόσο τη διάσκεψη κορυφής της G20 στη Ρώμη όσο και τη σύνοδο κορυφής COP26 για το κλίμα στη Γλασκώβη στα τέλη Οκτωβρίου και επιστρέφοντας αυτή την εβδομάδα στο Παρίσι.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν σιωπηρά να διαλύσουν κάθε αμφιβολία ότι η Γαλλία διάλεγε τη δεύτερη επιλογή αντ’ αυτού. Επέμειναν — επανειλημμένα — στους δημοσιογράφους ότι το ταξίδι της ήταν ένα σημαντικό μήνυμα για τη σημασία της συμμαχίας μεταξύ των δύο χωρών.

«Η συνεργασία ΗΠΑ-Γαλλίας έχει σημασία για τον κόσμο. Έχει επίσης σημασία για τον αμερικανικό λαό, γιατί αυτό που κάνουμε μαζί είναι πραγματικά κρίσιμο και για τα δύο έθνη μας καθώς και για ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης πριν από την επίσκεψη της Χάρις. «Αυτό το ταξίδι είναι εξαιρετικά σημαντικό».

«Αγώνας» για τη δημοτικότητα

Είναι επίσης σημαντικό για τη Χάρις, προσωπικά, σε μια εποχή που μόνο το 28% των Αμερικανών την εγκρίνει, σύμφωνα με μια νέα εθνική δημοσκόπηση από το USA TODAY/Suffolk University, αν και η εξωτερική πολιτική σπάνια βοηθά τις αξιολογήσεις δημοτικότητας των Αμερικανών πολιτικών.

Η Χάρις δεν είναι πολύ γνωστή στη Γαλλία και η επίσκεψή της δεν έχει τραβήξει ακόμη την προσοχή των τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Την Παρασκευή, η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος θα εκπροσωπήσει επίσης τις ΗΠΑ σε μια σύνοδο κορυφής για τη Λιβύη.

«Η αντιπρόεδρος ασκεί την αμερικανική ηγεσία σε επακόλουθες παγκόσμιες προκλήσεις και ζητήματα», είπε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης. «Αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία για εκείνη να συνεχίσει να αναπτύσσει τη συνεργασία της [με] άλλους 25 παγκόσμιους ηγέτες που θα παρευρεθούν και στις δύο αυτές εκδηλώσεις: το Φόρουμ Ειρήνης του Παρισιού καθώς και τη διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παρίσι».

Το θέμα του φετινού φόρουμ επικεντρώνεται στα κενά στην παγκόσμια διακυβέρνηση, ιδιαίτερα στην παγκόσμια υγεία, και στην οικονομική ανάκαμψη και ανισότητες μετά τον COVID-19. Αυτά τα θέματα ήταν επίσης στο επίκεντρο της τηλεφωνικής συνομιλίας του Μακρόν και της Χάρις τον περασμένο Φεβρουάριο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Politico