Skip to main content

Βρετανία: Εστία της γρίπης των πτηνών σε μονάδα πουλερικών

Ένα ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών H5 αναφέρθηκε σε μια μικρή μονάδα πουλερικών στην κεντρική Αγγλία, επιβεβαίωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Γεωργίας της χώρας.

Όλα τα πουλιά στις μολυσμένες εγκαταστάσεις, κοντά στο Alcester στο Warwickshire, θα θανατωθούν.

Το ξέσπασμα έρχεται λιγότερο από μια εβδομάδα αφότου η Βρετανία κήρυξε μια εθνική ζώνη πρόληψης της γρίπης των πτηνών, διατάσσοντας τις φάρμες και τους φύλακες πτηνών να ενισχύσουν τα μέτρα βιοασφάλειας. 

Το στέλεχος H5N1 είχε προηγουμένως επιβεβαιωθεί σε μικρό σμήνος κοτόπουλων στη βόρεια Ουαλία, σε αιχμάλωτα πτηνά στην ανατολική Σκωτία και σε κέντρο διάσωσης πουλιών στην κεντρική Αγγλία.

Ο ιός εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες με κρούσματα σε πολλές χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Δανία.

Η Δανία ανέφερε την εμφάνιση εστίας του ιδιαίτερα παθογόνου ιού της γρίπης των πτηνών H5 σε εκτροφείο γαλοπούλας στο κεντρικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (OIE).

Το ξέσπασμα σε μια φάρμα 27.600 ζώων στο Σλάγκελσε ξεκίνησε στις 30 Οκτωβρίου και επιβεβαιώθηκε την 1η Νοεμβρίου, ανέφερε ο OIE, επικαλούμενος έκθεση των δανικών αρχών.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters