Skip to main content

Ξεκινούν οι πτήσεις προς τις ΗΠΑ μετά από δύο χρόνια περιοριστικών μέτρων

Οι ταξιδιώτες άρχισαν να κατευθύνονται προς τις Ηνωμένες Πολιτείες τη Δευτέρα για να επισκεφθούν την οικογένεια και τους φίλους τους για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δύο χρόνια μετά την άρση των περιορισμών για την είσοδο μη Αμερικανών πολιτών.

Οι έκτακτοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί των ΗΠΑ, που επιβλήθηκαν για πρώτη φορά στις αρχές του 2020, είχαν απαγορεύσει την πρόσβαση σε ταξιδιώτες από 33 χώρες -συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ινδίας και μεγάλου μέρους της Ευρώπης- και είχαν επίσης περιορίσει τη χερσαία είσοδο από το Μεξικό και τον Καναδά.

Εκείνη η άνευ προηγουμένου απαγόρευση έχει προκαλέσει τεράστιο πλήγμα στον τουρισμό, ταυτόχρονα όμως δεν επέτρεπε σε οικογένειες και φίλους με τα αγαπημένα τους πρόσωπα να παρευρεθούν σε γάμους, κηδείες ή να γνωρίσουν τα νέα μέλη της οικογένειας.

Από τη Δευτέρα, οι ταξιδιώτες που μπορούν να επιδείξουν επίσημο αποδεικτικό εμβολιασμού κατά του COVID-19 ή έχουν ένα πρόσφατο, αρνητικό τεστ ιού μπορούν να πετάξουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Περάσαμε από τη μηδενική δραστηριότητα σε μια παρόμοια με τα επίπεδα του Οκτωβρίου 2019, δηλαδή πριν από τον COVID», δήλωσε ο Τζερόμ Τόμαν, του ταξιδιωτικού γραφείου Jetset Voyages με έδρα το Παρίσι, το οποίο ειδικεύεται σε ταξίδια στη Βόρεια Αμερική.

Αναμένεται να υπάρχουν λίγες έως καθόλου κενές θέσεις σε πολλές από τις διεθνείς πτήσεις από το Λονδίνο, το Παρίσι και αλλού τη Δευτέρα, και ο όγκος των επιβατών αναμένεται να παραμείνει υψηλός τις επόμενες εβδομάδες.

Οι αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες έχουν προειδοποιήσει ότι πιθανότατα θα υπάρχουν μεγάλες ουρές στην αρχή, θα ελέγχουν τα αποδεικτικά εμβολιασμού για διεθνείς ταξιδιώτες όπως κάνουν επί του παρόντος για τα αποτελέσματα των τεστ COVID-19.

Το άνοιγμα των Ηνωμένων Πολιτειών στους Βρετανούς ταξιδιώτες θα βοηθήσει όλες τις αεροπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται μεταξύ των δύο χωρών, αλλά για τη Virgin Atlantic που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Αυτή είναι η αγορά που βρίσκεται στο επίκεντρο όλων όσων κάνουμε», δήλωσε ο CEO Shai Weiss σε συνέντευξή του.

Η Delta Airlines είπε ότι τις έξι εβδομάδες από την ανακοίνωσή της επαναλειτουργίας των ΗΠΑ είχε δει αύξηση 450% στις διεθνείς κρατήσεις σε σύγκριση με τις έξι εβδομάδες πριν από την ανακοίνωση.

Ανοικτά και τα χερσαία σύνορα

Από τη Δευτέρα, τα σχεδόν 2.000 μίλια (3.200 χλμ.) σύνορα μεταξύ Μεξικού και Ηνωμένων Πολιτειών θα είναι επίσης ανοιχτά ξανά.

Εκατοντάδες μετανάστες έχουν φτάσει σε πόλεις στα σύνορα του Μεξικού όπως η Τιχουάνα, ελπίζοντας ότι το άνοιγμα των συνόρων θα διευκολύνει τη διέλευση και την αναζήτηση ασύλου από τις ΗΠΑ.

Στα σημεία διέλευσης των χερσαίων συνόρων, η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ θα ρωτήσει εάν οι ταξιδιώτες έχουν εμβολιαστεί και θα ελέγξει επιτόπου κάποια έγγραφα.

Τα παιδιά κάτω των 18 ετών εξαιρούνται από τις νέες απαιτήσεις εμβολίου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters