Skip to main content

Brexit: Στις Βρυξέλλες ο Φροστ για το Πρωτόκολλο της Β. Ιρλανδίας

Ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Ντέιβιντ Φροστ, φτάνει σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς σχετικά με το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, σε ένα πλαίσιο μιας ολοένα και πιο απαισιόδοξης προοπτικής.

Μετά από τρεις εβδομάδες συζητήσεων μεταξύ αξιωματούχων της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τις νέες ρυθμίσεις για τη Βόρεια Ιρλανδία, δεν υπάρχει καμία ένδειξη για μια σημαντική ανακάλυψη. Άλλωστε άλυτο παραμένει το ζήτημα της αλιείας μετά από μια συνάντηση την Πέμπτη μεταξύ του Φροστ και του Γάλλου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον.

Το Άρθρο 16 και οι εντάσεις εντός της ΕΕ

Υπάρχει τώρα σοβαρή ανησυχία ότι η Βρετανία μπορεί να κινηθεί για να επικαλεστεί το Άρθρο 16 για να αναστείλει τμήματα του πρωτοκόλλου NI μόλις ολοκληρωθεί η σύνοδος κορυφής για το κλίμα COP26 στη Γλασκώβη. Εάν το κάνει, η ΕΕ είναι έτοιμη για τον «πόλεμο»: οι χώρες έχουν ήδη αρχίσει να σταθμίζουν τομεακές κυρώσεις. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η καλύτερη επιλογή θα ήταν η αναστολή της Συμφωνίας Εμπορίου και Συνεργασίας (TCA) που διέπει το εμπόριο μετά το Brexit μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου — κάτι που θα σήμαινε την επιβολή δασμών στη Βρετανία.

Αλλά ο Σέφκοβιτς έχει άλλα προβλήματα στα χέρια του: οι ευρωβουλευτές έχουν δυσαρεστηθεί που αγνόησε τα αιτήματά τους να συναντηθούν— η επιτροπή αλιείας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πιέζει από τον Σεπτέμβριο να εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις για τις άδειες αλιείας με το Ηνωμένο Βασίλειο «Όταν ήθελα να συνοδεύσω τους ψαράδες και τη Γαλλίδα υπουργό αλιείας Αννίκ Ζιραρντέν σε μια συνάντηση, που ήθελε επίσης να κινητοποιήσει τον Σέφκοβιτς, ο τελευταίος δεν ήθελε καν να με δει», είπε στο Politico ο Πιερ Κάρλεσκιντ, πρόεδρος της επιτροπής αλιείας του Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με το Politico δεν του επετράπη να συμμετάσχει σε μια συνάντηση για την αλιεία τον περασμένο μήνα επειδή «από θεσμική άποψη, δεν είναι κατάλληλο». Ο Κάρλεσκιντ υποστήριξε ότι ήταν εξωφρενικό το γεγονός ότι η Επιτροπή αγνοούσε το Κοινοβούλιο σε αυτές τις διαπραγματεύσεις.

Συνεχίζονται οι συνομιλίες Γαλλίας-Ηνωμένου Βασιλείου

Επί της ουσίας της αγγλο-γαλλικής αλιευτικής διαμάχης, οι τεχνικές συζητήσεις θα επαναληφθούν τις επόμενες ημέρες, με τον Μπον και τον Φροστ να μιλήσουν ξανά στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Υπήρχαν διαφορετικές αναφορές για το τι συζητήθηκε την Πέμπτη κατά τη διάρκεια της 90λεπτης συνάντησης. Ενώ ο Μπον είπε ότι η Γαλλία θα αρχίσει τις συνομιλίες με τον Φροστ την επόμενη εβδομάδα για να δει εάν «η νέα μεθοδολογία για τη συμφωνία αδειών έχει εφαρμοστεί», το Ηνωμένο Βασίλειο επέμεινε ότι δεν έχει συμφωνήσει σε νέα κριτήρια για την έγκριση αδειών, αλλά θα δώσει το πράσινο φως για νέες εάν οι αιτούντες μπορούν να παράσχουν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία ότι είχαν ψαρέψει στο παρελθόν στα ύδατα της Βρετανίας πριν το Brexit.

Ο Μπον τόνισε επίσης ότι οι συνομιλίες σηματοδοτούν την επανέναρξη ενός πολιτικού διαλόγου «μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ» – μια υπενθύμιση ότι το Παρίσι θα αντισταθεί σε οποιεσδήποτε βρετανικές απόπειρες να χρησιμοποιηθεί το ζήτημα για να κερδίσει παραχωρήσεις στο παράλληλο ζήτημα του πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Politico