Skip to main content

Διέρρευσαν τα μηνύματα μεταξύ Μακρόν-Μόρισον για τα υποβρύχια

Τα αυστραλιανά ΜΜΕ δημοσίευσαν την Τρίτη μηνύματα μεταξύ του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Αυστραλού πρωθυπουργού Σκοτ ​​Μόρισον, καθώς η Καμπέρα προσπαθεί να αποκρούσει τους ισχυρισμούς ότι «είπε ψέματα» στο Παρίσι για τη σύμβαση των υποβρυχίων.

Η Αυστραλία τον Σεπτέμβριο ακύρωσε μια συμφωνία με τη Γαλλία, επιλέγοντας αντ’ αυτού να κατασκευάσει τουλάχιστον 12 πυρηνικά υποβρύχια μετά την επίτευξη συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία.

Η ακύρωση προκάλεσε μεγάλη διμερή ρήξη και ο Μακρόν είπε την Κυριακή ότι ο Μόρισον του είπε ψέματα για τις προθέσεις της Αυστραλίας, ένας ισχυρισμός άνευ προηγουμένου μεταξύ των συμμάχων. Ο Μόρισον αρνήθηκε τον ισχυρισμό. 

Το μήνυμα Μακρόν στον Μόρισον

Σύμφωνα με μια πηγή που γνωρίζει τα μηνύματα, όταν ο Μόρισον προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Μακρόν για τη σύμβαση υποβρυχίων στις 14 Σεπτεμβρίου, δύο ημέρες πριν ανακοινωθεί η συμφωνία με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, ο Μακρόν απάντησε με ένα μήνυμα λέγοντας «Θα έπρεπε περιμένουμε καλά ή κακά νέα για τις κοινές φιλοδοξίες μας για τα υποβρύχια;». Το μήνυμα με την απάντηση του Μόρισον δεν διέρρευσε.

Η Γαλλία είπε ότι η Αυστραλία δεν προσπάθησε να την ενημερώσει για την ακύρωση μέχρι την ημέρα που η Καμπέρα ανακοίνωσε τη συμφωνία της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Μόρισον έπρεπε να βγει μπροστά και να πείσει τους Αυστραλούς και τους συμμάχους ότι δεν έλεγε ψέματα, αλλά υπήρχε σοβαρή ανησυχία ότι το έργο δεν θα ολοκληρωθεί», δήλωσε ο Χέιντον Μάνινγκ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Flinders στη Νότια Αυστραλία.

Αυτόν τον μήνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέβαλε για δεύτερη φορά τον επόμενο γύρο συνομιλιών για μια πιθανή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, εν μέσω της οργής που σιγοβράζει για την απόφαση της Καμπέρα να ακυρώσει τη σύμβαση με τη Γαλλία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters