Skip to main content

Γερμανία: Ισόβια στον ακροδεξιό δράστη της περσινής επίθεσης στο Χάλε

Ο ακροδεξιός εξτρεμιστής, δράστης της επίθεσης κατά της συναγωγής του Χάλε στην Γερμανία τον περασμένο χρόνο καταδικάσθηκε σε ισόβια κάθειρξη, η οποία συνοδεύεται με ελάχιστο όριο ποινής ασφαλείας 15 ετών.

Ο Στέφαν Μπαλιέ, 28χρονος Γερμανός, αντισημίτης και μισογύνης, κρίθηκε ένοχος «για δύο δολοφονίες» και για πολλές απόπειρες δολοφονίας κατά την επίθεση της 9ης Οκτωβρίου 2019, ανακοίνωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου του Μαγδεμβούργου (Σαξωνία-Ανχαλτ).

Ο νεαρός νεοναζί άνοιξε πυρ και σκότωσε συνολικά δύο ανθρώπους, ανήμερα του Γιομ Κιπούρ, της μεγαλύτερης εβραϊκής γιορτής. Ο ακροδεξιός είχε συντάξει πριν από την επίθεση «μανιφέστο» με φωτογραφίες των όπλων και των πυρομαχικών που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση, περιλαμβανομένων αυτοσχέδιων όπλων, ενώ ανέφερε ρητά τον σκοπό του να σκοτώσει όσο περισσότερους μη λευκούς ήταν δυνατόν, «κατά προτίμηση Εβραίους».

Η ισόβια κάθειρξη στη Γερμανία έχει απροσδιόριστη διάρκεια και μπορεί να αλλάξει σε απαλλαγή μετά από 15 χρόνια. Ωστόσο, η ποινή του δικαστηρίου περιλαμβάνει μια διάταξη προληπτικής κράτησης, η οποία αρνείται την απελευθέρωση μετά την ολοκλήρωση της ποινής φυλάκισης για την προστασία του κοινού από επικίνδυνους εγκληματίες.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters.