Skip to main content

Η νέα μετάλλαξη βάζει στην απομόνωση τη Βρετανία- Ανησυχίες για την επάρκεια αγαθών

Η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε ένα αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο που θα επιτρέψει τους συστηματικούς ελέγχους για τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού που έχει εντοπιστεί στη Βρετανία. Με αυτή την προϋπόθεση, όπως αναφέρουν οι Financial Times, η Γαλλία είναι διατεθειμένη να άρει την απαγόρευση εισόδου στη χώρα τόσο αγαθών όσο και ταξιδιωτών από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η 48ωρη απαγόρευση της Γαλλίαςέφερε τον πανικό στα λιμάνια της Βρετανίας «φράζοντας» μια από τις σημαντικότερες εμπορικές αρτηρίες της χώρας με την ηπειρωτική Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γαλλικής κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ, στόχος αποτελεί οι 2.000 με 3.000 Γάλλοι οδηγοί φορτηγών «να μπορέσουν να έρθουν στα σύνορα το συντομότερο δυνατό μόλις καθοριστούν ο ευρωπαϊκός συντονισμός και ένα ενισχυμένο πρωτόκολλο για την υγεία τις επόμενες ώρες».

Να σημειωθεί ότι είναι σε εξέλιξη η συνεδρίαση της επιτροπής του Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ, με αντικείμενο τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού στη Μεγάλη Βρετανία. Τη σύγκληση της επιτροπής συγκάλεσε η γερμανική προεδρία, σε συνέχεια των διαβουλεύσεων στην ΕΕ, προκειμένου να υπάρξει ευρωπαϊκός συντονισμός για το ζήτημα, μετά την απόφαση πολλών ευρωπαϊκών χωρών να διακόψουν τις αεροπορικές συνδέσεις με τη Βρετανία.

Χιλιάδες φορτηγά έχουν «κολλήσει» και στις δύο πλευρές της εμπορικής αρτηρίας που συνδέει τις Γαλλία και Βρετανία, έπειτα από την απόφαση της Γαλλίας για τον 48ωρο αποκλεισμό  ανθρώπων και φορτηγών από τη Βρετανία η οποία μάλιστα οδήγησε στην κατεπείγουσα συνεδρίαση, υπό τον πρωθυπουργό της χώρας  Μπόρις Τζόνσον, για την αντιμετώπιση της κρίσης γύρω από τον εφοδιασμό και τις εξαγωγές της Βρετανίας.

Η Γαλλία δεν είναι, ωστόσο, η μόνη χώρα που ανέστειλε την σύνδεση με τη Βρετανία καθώς ολοένα και περισσότερες χώρες κλείνουν τα σύνορά τους στη Βρετανία προκαλώντας ταξιδιωτικό χάος και αυξάνοντας την προοπτική ελλείψεων τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι τελευταίες χώρες που προστέθηκαν στον κύκλο των χωρών που ανέστειλαν τις πτήσεις από τη Βρετανία είναι η Ινδία η Ισπανια και η Ρωσία.

Άλλες χώρες που υιοθέτησαν διέκοψαν τις πτήσεις τους είναι:

Ευρώπη: Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Δανία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Αυστρία, Πορτογαλία, Σουηδία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Ελβετία, Κροατία, Φινλανδία, Ρουμανία, Τσεχία, Λετονία, Εσθονία και Λιθουανία.

Βόρεια Αμερική: Καναδάς

Λατινική Αμερική: Αργεντινή, Ελ Σαβαδόρ, Χιλή, Κολομβία, Περού, Εκουαδόρ

Μέσα Ανατολή και Βόρεια Αφρική: Τουρκία, Ισραήλ, Ιράν, Κουβέιτ, Μαρόκο, Σαουδική Αραβία και Ομάν

Ασία: Χονγκ Κονγκ

naftemporiki.gr