Skip to main content

Αεροσκάφος του Μπαχρέιν που βομβάρδιζε τους Χούδι στην Υεμένη συνετρίβη στη Σ. Αραβία

Αεροσκάφος F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας του Μπαχρέιν, μέρος της εκστρατείας του συνασπισμού των αραβικών κρατών του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία ενάντια στους ιρανόφιλους αντάρτες Χούδι στην Υεμένη, συνετρίβη από μηχανική βλάβη, σύμφωνα με ανακοίνωση του συνασπισμού.

Ο πιλότος του αεροσκάφους επέζησε όταν το αεροσκάφος κατέπεσε στην νότια επαρχία Τζιζάν, σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην οποία δεν δίνονται περαιτέρω λεπτομέρειες.

Το Μπαχρέιν ανήκει στον συνασπισμό υπό σαουδαραβική ηγεσία που πραγματοποιεί τους τελευταίους εννέα μήνες αεροπορικές επιδρομές εναντίον των σιιτών μουσουλμάνων Χούδι, που το Ριάντ θεωρεί συμμάχους του Ιράν. Στρατιώτες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), του Μπαχρέιν και της Σαουδικής Αραβίας έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της επέμβασης της συμμαχίας.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η τελευταία φάση του πολέμου στην Υεμένη έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 6.000 ανθρώπους, οι μισοί από τους οποίους ήταν άμαχοι.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας, εξάλλου, αναχαίτισαν νωρίτερα βαλλιστικό πύραυλο Σκουντ που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη.

«Οι αντιαεροπορικές δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας αναχαίτισαν το πρωί βαλλιστικό πύραυλο που εκτοξεύτηκε από το έδαφος της Υεμένης με στόχο την πόλη Τζιζάν. Ο πύραυλος καταστράφηκε χωρίς να προκαλέσει καμία ζημιά, δόξα τω θεώ», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Υεμένης SABA, το οποίο ελέγχεται από τους Χούδι, ανέφερε ότι η επίθεση στόχευε το λιμάνι της Τζιζάν και έπληξε τον στόχο επιτυχώς.

Η επίθεση προστίθεται σε σειρά επιθέσεων με βαλλιστικούς πυραύλους από δυνάμεις των Χούδι και των συμμάχων τους στην Υεμένη εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, που πάντως δεν έχουν προκαλέσει ανθρώπινες απώλειες.