Skip to main content

Ελ Σαλβαδόρ: Οι αρχές εναντίον της συμμορίας MS-13- Δήμαρχος ανάμεσα στους συλληφθέντες

Φωτ. αρχείου

Οι αρχές του Ελ Σαλβαδόρ ανακοίνωσαν χθες Τρίτη ότι συνελήφθησαν δεκάδες πρόσωπα, ανάμεσά τους ένας δήμαρχος, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, καθώς φέρονται να είναι μέλη της επίφοβης συμμορίας που είναι γνωστή ως Μάρα Σαλβατρούτσα (MS-13), μιας από τις ισχυρότερες εγκληματικές οργανώσεις, η οποία σπέρνει τον τρόμο, στο κράτος αυτό της Κεντρικής Αμερικής ή να συνεργάζονταν μαζί της.

«Στέλνουμε δυνατό μήνυμα στο οργανωμένο έγκλημα, συλλάβαμε ένα ολόκληρο δίκτυο 110 προσώπων», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, ο Ροχέλιο Ρίβας, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της προεδρίας που μεταφορτώθηκε στον επίσημο λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Από τα 110 πρόσωπα που συνελήφθησαν, τα περισσότερα φέρονται να είναι μέλη της συμμορίας και κατηγορούνται για δολοφονίες και εκβιάσεις με σκοπό την απόσπαση χρημάτων. Είναι ανάμεσα σε 322 ανθρώπους σε βάρος των οποίων εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης στις περιφέρειες Ουσουλουτάν, Σαν Μιγκέλ, Λα Ουνιόν και Μορασάν, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με τις υπηρεσίες της γενικής εισαγγελίας.

Ανάμεσα στα πρόσωπα τα οποία συνελήφθησαν χθες φιγουράρει ο Ριέλ Γουέρνερ Μαρτίνες, δήμαρχος της πόλης Ελ Τρανσίτο, 130 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Σαν Σαλβαδόρ, καθώς κατηγορείται πως ήταν ο άνθρωπος που απεργάστηκε τους φόνους δύο μελών του δημοτικού συμβουλίου από μέλη της MS-13 μεταξύ του Αυγούστου του 2018 και του Απριλίου του 2019.

Κι άλλοι υπάλληλοι του δήμου του Ελ Τρανσίτο συνελήφθησαν επίσης καθώς φέρονται να «ενέχονται» στους φόνους, διευκρίνισε μέσω Twitter ο γενικός εισαγγελέας Ραούλ Μελάρα. Πρόσθεσε ότι στα πρόσωπα που συνελήφθησαν συγκαταλέγονται και δύο δικαστικοί υπάλληλοι της περιφέρειας Ουσουλουτάν.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ρίβας, πολλά ηγετικά στελέχη της MS-13 συνελήφθησαν στο πλαίσιο της επιχείρησης. «Με αυτή την επιχείρηση, καταφέρνουμε σκληρό πλήγμα στις εγκληματικές δομές οι οποίες δρουν στον ανατολικό τομέα», της χώρας, διαβεβαίωσε ο γενικός εισαγγελέας.

Το Σαλβαδόρ (6,6 εκατ. κάτοικοι) είναι μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο, εξαιρουμένων μόνο εμπόλεμων ζωνών: το 2019, ο δείκτης των ανθρωποκτονιών ανήλθε στις 35,6 ανά 100.000 κατοίκους. Οι περισσότεροι από τους φόνους αυτούς αποδίδονται στις συμμορίες, ή μάρας.

Οι μάρας μετρούν περίπου 70.000 μέλη στο Σαλβαδόρ, 17.000 από τα οποία βρίσκονται πίσω από τα σίδερα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP