Skip to main content

Τραμπ: Εμπόδιο για τις ειρηνευτικές συνομιλίες Ισραήλ – Παλαιστινίων η απόφαση του Σ.Α.

Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τον τερματισμό της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας θα καταστήσει «πολύ πιο δύσκολες» τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, εκτίμησε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Η απόφαση αυτή είναι «πολύ κακή, αλλά θα τα καταφέρουμε όπως κι αν έχει» έγραψε ο Τραμπ, μετά την αποχή των ΗΠΑ στην ψηφοφορία, αντό της χρήσης του βέτο. Πριν συζητηθεί το σχέδιο απόφασης, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε υποστηρίξει δημόσια, επίσης μέσω Twitter, πως η Ουάσιγκτον έπρεπε να προβάλει βέτο.

Σύμφωνα με τον Τραμπ, η υιοθέτηση της απόφασης αποτέλεσε «μια μεγάλη ήττα (…) για το Ισραήλ» η οποία θα καταστήσει «πολύ πιο δύσκολες» τις συνομιλίες για την επίτευξη ειρήνης ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους.

«Τα πράγματα θα είναι αλλιώς μετά την 20ή Ιανουαρίου», την ημέρα που θα αναλάβει τα καθήκοντά του στον Λευκό Οίκο, διεμήνυσε ο Τραμπ την Παρασκευή αναφερόμενος στον ΟΗΕ, επίσης μέσω Twitter.

Για πολλούς ειδικούς, η απόφαση του Ομπάμα να επιτρέψει την ψήφιση αυτής της απόφασης εν μέρει οφείλεται στην κακή σχέση του απερχόμενου προέδρου με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, κι εν μέρει αποτελεί αντίδραση στις θέσεις του Τραμπ, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της ανέγερσης ισραηλινών οικισμών στα κατεχόμενα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters