Skip to main content

Λίβανος: Διώξεις σε πρωθυπουργό και πρώην υπουργούς για τη φονική έκρηξη

Δίωξη κατά του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Χασάν Ντιάμπ και 3 πρώην υπουργών, για τη φονική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού άσκησε ο δικαστής που διερευνά τις συνθήκες υπό τις οποίες βρήκαν τον θάνατο 200 άνθρωποι ενώ πάνω από 6.000 τραυματίστηκαν.

Όπως διευκρίνησε δικαστική πηγή  στο Al Jazzera, και οι τέσσερις κατηγορούνται για αμέλεια, ενώ οι τρεις πρώην υπουργοί,  Αλί Χασάν Χαλίλ, πρώην υπουργός Οικονομικών, και Γκαζί Ζάιτερ και Γιουσούφ Φενιάνος, πρώην υπουργοί δημοσίων έργων, καλούνται για ανάκριση την Δευτέρα..

Η απόφαση του δικαστή έρχεται δύο εβδομάδες αφότου έστειλε επιστολή στο Κοινοβούλιο του Λιβάνου ζητώντας από τους νομοθέτες να ερευνήσουν τους υπουργούς για την έκρηξη σε ειδικό κοινοβουλευτικό δικαστήριο. Ωστόσο,ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Nabih Berri αρνήθηκε την πρόταση.

Εντωμεταξύ ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν ανακοίνωσε, στο Twiter πως το ύψος των ζημιών που προκάλεσε η καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι ξεπερνά τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκρήξεις είχαν σημειωθεί, τον περασμένο Αύγουστο, σε αποθήκες όπου φυλάσσονταν για χρόνια,τόννοι νιτρικής αμμωνίας.