Skip to main content

Eρντογάν – Πούτιν: Προβοκάτσια η δολοφονία του Ρώσου πρέσβη

Προβοκάτσια χαρακτήρισαν τη δολοφονία του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Άγκυρα, Αντρέι Καρλόφ, τόσο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν, όσο και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντίμιρ Πούτιν, οι οποίοι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία το βράδυ της Δευτέρας.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, ο κ.  Ερντογάν καταδίκασε τη δολοφονία του Ρώσου Πρέσβη, καταγγέλλοντας «προβοκάτσια» με στόχο να πληγούν οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας επιβεβαίωσε ότι ο δράστης της επίθεσης ονομαζόταν Μεβλούτ Μερτ Αϊντιντάς και ήταν επί δυόμισι χρόνια στέλεχος μιας μονάδας αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας της Άγκυρας.

Χαρακτήρισε επίσης την επίθεση ως ενέργεια η οποία στρέφεται εναντίον του τουρκικού λαού και του τουρκικού κράτους.

Στόχος της δολοφονίας ήταν να πληγεί η εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, επέμεινε ο κ. Ερντογάν, προσθέτοντας ότι συμφώνησαν με τον κ. Πούτιν πως η συνεργασία της Άγκυρας με τη Μόσχα και η αμοιβαία αλληλεγγύη θα ενισχυθούν στο πλαίσιο των κοινών προσπαθειών αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Πούτιν: Να μάθουμε ποιος καθοδήγησε τον δολοφόνο

Η δολοφονία του πρέσβη Αντρέι Κάρλοφ αποτελεί αναμφίβολα προβοκάτσια, η οποία στοχεύει στην υπονόμευση της εξομάλυνσης των ρωσοτουρκικών σχέσεων και της προσπάθειας ειρηνικής διευθέτησης του συριακού πολέμου, τόνισε από την πλευρά του ο κ. Πούτιν κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης που συγκάλεσε στο Κρεμλίνο, με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας

«Πρέπει να μάθουμε ποιος καθοδήγησε τον δολοφόνο», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, χαρακτηρίζοντας «πρόκληση» τη δολοφονική επίθεση κατά του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα, Αντρέι Καρλόφ.

«Η ρωσική επιτροπή ερευνών έχει ανοίξει ήδη ποινική δικογραφία για αυτή την δολοφονική επίθεση. Έχει δοθεί εντολή στην επιτροπή να συγκροτήσει ομάδα εργασίας που θα μεταβεί στην Άγκυρα για να συμμετάσχει στις έρευνες σε συνεργασία με τους τούρκους ομολόγους της», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος από το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με τον κ. Πούτιν, αυτό συμφωνήθηκε με τον Τούρκο ομόλογο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την συνομιλία που πραγματοποίησαν.