Skip to main content

Ισπανία: Στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου

Με τις αποψινές ομιλίες των τριών κύριων διεκδικητών στη Μαδρίτη και εν αναμονή της τηλεοπτικής αναμέτρησης μεταξύ του συντηρητικού Ισπανού πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι και του ηγέτη των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ, το βράδυ της Δευτέρας, εισέρχεται στην τελική της ευθεία η εκλογική αναμέτρηση της 20ης Δεκεμβρίου.

Ο Ραχόι στην αποψινή του ομιλία στην Πλάθα ντε Τόρος έκανε ιδιαίτερη μνεία στην προεκλογική του υπόσχεση για τη δημιουργία 2 εκατ. θέσεων εργασίας, ενώ έκανε έκκληση στους ψηφοφόρους ν’ αγνοήσουν τις υποσχέσεις των άλλων κομμάτων για μετεκλογική κυβερνητική συμμαχία, τονίζοντας ότι μόνο στόχο έχουν τον αποκλεισμό του πρώτου σε ψήφους κόμματος, δηλαδή του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ).

Ο ηγέτης του νεόκοπου κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos) Αλμπερτ Ριβέρα, μπροστά σε δέκα χιλιάδες οπαδούς του, υποστήριξε τα «οράματά» του και ισχυρίστηκε πως η παράταξή του αποτελεί τον φορέα της δεύτερης «Μεταπολίτευσης» στην Ισπανία (μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο το 1975). Ο Ριβέρα συνέκρινε τον εαυτό του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, απαντώντας στις κατηγορίες που του απευθύνουν οι αντίπαλοί του για απειρία, επιχειρηματολογώντας πως το 2008 και ο ηγέτης των ΗΠΑ λοιδορήθηκε ότι στερείται πολιτικής εμπειρίας.

Ο Πάβλο Ιγκλέσιας, από τη μεριά του, έκλεισε την προεκλογική εκστρατεία του Podemos με μία μεγάλη σε όγκο και παλμό συγκέντρωση σε ένα κλειστό γυμναστήριο στα προάστια της Μαδρίτης. Μέσα σε μία ατμόσφαιρα γιορτής κι ενθουσιασμού, το πολυπληθές ακροατήριο χαιρέτισε με συνθήματα που φανέρωναν πίστη κι αισιοδοξία για τη νίκη, τις πύρινες ομιλίες που ξεδίπλωσαν τα ηγετικά στελέχη που κατέρχονται ως υποψήφιοι στην επικείμενη αναμέτρηση.

Η παρουσία του Πάβλο Ιγκλέσιας στο βήμα των ομιλητών συνάρπασε το πλήθος που διαρκώς τον παρότρυνε με συνθήματα, που υπερτόνιζαν την πολιτική «πλημμυρίδα» (remontada) και προμηνύει, όπως υποστήριζαν, μία επικείμενη εκλογική επιτυχία των Podemos. Φανερά συγκινημένος ο Ιγκλεσιας από τη θερμή υποδοχή του κόσμου, έστρεψε τα βέλη του κατά της διαφθοράς στη διοίκηση και στα σκάνδαλα που έχουν στιγματίσει το ισπανικό πολιτικό σύστημα τα τελευταία χρόνια.

Στον λόγο του ο Ιγκλέσιας περιέγραψε τους βασικούς άξονες της πολιτικής του, με φανερό προσανατολισμό προς τη μερίδα εκείνη των ψηφοφόρων την εμπιστοσύνη των οποίων αγωνίζεται να κερδίσει (γυναίκες, ηλικιωμένους, πολίτες των Αυτονομιών που ψηφίζουν τοπικά κόμματα) κι από την οποία εν πολλοίς θα κριθεί το εκλογικό του αποτέλεσμα.

Ωστόσο, η Ισπανία ζει τις τελευταίες ημέρες στον αστερισμό της πολυαναμενόμενης τηλεμαχίας ανάμεσα στον νυν πρωθυπουργό Μαριανο Ραχόι, ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ), και στον επικεφαλής των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ. Ο Ραχόι είχε επικριθεί ιδιαίτερα από τους πολιτικούς του αντιπάλους για την απουσία του από τις προηγούμενες τηλεοπτικές αναμετρήσεις και στην εμφάνισή του το βράδυ της Δευτέρας θα πασχίσει ν’ αναστρέψει την πτωτική τάση που οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν για το κόμμα του, που όμως εξακολουθεί να προηγείται.

Το διακύβευμα για τον Ραχόι είναι η αυτοδυναμία, ενώ για τον Σοσιαλιστή αντίπαλό του είναι απεναντίας η ανάσχεση της δημοσκοπικής καθόδου, που το φέρουν στην τρίτη θέση, μετά και το κεντροδεξιό κόμμα των «Πολιτών» (Ciudadanos), με το Podemos να ακολουθεί στην τέταρτη θέση.

Πηγή: ΑΜΠΕ