Skip to main content

Οι «μαριονέτες του Σόρος» και η «απόσταση» ΕΕ-Σλοβενίας

Σε ένα σπάνιο κάλεσμα για αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ προέβη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Αφορμή στάθηκε ένα συνωμοτικό tweet του ηγέτη της Σλοβενίας με «βέλη» κατά μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Να σημειωθεί ότι η Σλοβενία έχει καλλιεργήσει ανησυχίες για τις αποτυχίες της να τηρήσει τις δημοκρατικές αρχές της ΕΕ και να σεβαστεί την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και τη δικαιοσύνη,με την ΕΕ να φοβάται για «ορμπανοποίηση» της χώρας.

Αυτές τις μέρες βρίσκεται στη Σλοβενία αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών ​​για να εξετάσει την κατάσταση του κράτους δικαίου και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στη χώρα, η οποία κατέχει επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία αποτελείται από επτά ευρωβουλευτές της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών και έναν από την Επιτροπή Ελέγχου Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με επικεφαλής την Ολλανδή Σοφί ιντ’Βελντ.

Όμως, το απόγευμα της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα ανέβασε στο Twitter ένα παλαιότερο μιμίδι που εικονίζει πολλούς πολιτικούς με την περιγραφή οι «μαριονέτες του Σόρος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».  Στο μιμίδι εμφανίζονται η Ολλανδή φιλελεύθερη Σοφί ιντ’Βελντ, ο Βέλγος Γκι Φερχόφστατ, ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς Schulz, ακόμα και ο Ολλανδός Χανς βαν Μπάαλεν, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Απρίλιο.

Ο στόχος του Γιάνσα είναι να αμφισβητήσει την αμεροληψία των ευρωβουλευτών και της επικεφαλής της αντιπροσωπείας.

«Η Σλοβενία ​​δεν είναι αποικία»

Ακολούθησαν αρκετές αντιδράσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Σασόλι να καλεί τον Γιάνσα «να σταματήσει τις προκλήσεις» σε βάρος των ευρωβουλευτών.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, από την πλευρά του, έκανε λόγο για ένα tweet με «κακό γούστο», εκφράζοντας την καταδίκη του «με τον πιο δυνατό τρόπο». Η τοποθέτηση του Ρούτε προκάλεσε την απάντηση του Γιάνσα στο Twitter, ο οποίος αν και έσβησε το αρχικό tweet απάντησε με προκλητικό τρόπο.«Μην χάνετε χρόνο με πρεσβευτές και ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στη Σλοβενία ​», έγραψε. «Μαζί με τη Σοφί ιντ’Βελντ, προστατέψτε τους δημοσιογράφους σας από το να σκοτωθούν στο δρόμο», συνέχισε.

Στον Σασόλι, ο Γιάνσα έγραψε στο Twitter ότι «η Σλοβενία ​​δεν είναι αποικία», ζητώντας από τον επικεφαλής του Κοινοβουλίου να πει στους ευρωβουλευτές «να μην κάνουν κατάχρηση του ονόματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για πολιτικές ίντριγκες και παράλογες κατηγορίες της Σλοβενίας».

Έπειτα ήρθε η παρέμβαση του Μισέλ. «Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα πρέπει να είναι σε θέση να εκτελέσουν το έργο τους απαλλαγμένο από οποιαδήποτε μορφή πίεσης», έγραψε στο Twitter. «Ο αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε», πρόσθεσε.

Η Ολλανδία, στο μεταξύ, δεν είναι διατεθειμένη να κάνει εκπτώσεις στις απαιτήσεις  για συμμόρφωση με το κράτος δικαίου της ΕΕ. Χθες ο Ρούτε ανακοίνωσε μπροστά στο Κοινοβούλιο ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα θα ζητήσει επίσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να «παγώσει» τα κεφάλαια για το πολωνικό σχέδιο ανάκαμψης έως ότου επιλυθεί η νομική διαμάχη μεταξύ Βρυξελλών και Βαρσοβίας.

Η απόφαση του Πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου καθιέρωσε την υπεροχή του εθνικού δικαίου έναντι του κοινοτικού δικαίου, αμφισβητώντας τη νομική βάση στην οποία βασίζεται η ΕΕ..

naftemporiki.gr