Skip to main content

Κροατία: Δεν κάνει τη «βρώμικη» δουλειά της Ευρώπης για το μεταναστευτικό

Τους ισχυρισμούς ότι η κροατική αστυνομία κάνει τη «βρώμικη» δουλειά της Ευρώπης για το μεταναστευτικό διέψευσε ο Κροάτης υπουργός Εσωτερικών Νταβόρ Μπότσινοβιτς, προειδοποιώντας για νέο μεταναστευτικό κύμα για το οποίο  η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη.

«Πολλές μελέτες από κροατικά και διεθνή ιδρύματα προειδοποιούν για την πιθανή άφιξη μεγάλου αριθμού μεταναστών ως αποτέλεσμα της κατάστασης στο Αφγανιστάν. Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για αυτό. Ωστόσο, ειλικρινά, η ΕΕ δεν είναι πλήρως προετοιμασμένη », δήλωσε ο Μπότσινοβιτς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε περίπτωση νέου μεταναστευτικού κύματος, η Κροατία θα κληθεί να σηκώσει ένα τεράστιο βάρος. Τότε όμως θα πρέπει να απαντήσει τι έχει κάνει για να διασφαλίσει ότι οι μεγάλοι αριθμοί μεταναστών δεν περνούν από το έδαφός της.

Ο Μπότσινοβιτς είπε ότι παρά τις προσπάθειες της κροατικής αστυνομίας, οι μετανάστες κατάφεραν να διασχίσουν τα κροατικά σύνορα. Χαρακτήρισε μάλιστα την κατάσταση ως «μια πρόκληση ασφάλειας» που δεν πρέπει να υποτιμηθεί, τονίζοντας ότι μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 4.000 λαθρομετανάστες.

Γνωστοποίησε επίσης ότι παρατηρείται αυξημένος αριθμός αιτήσεων ασύλου. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εσωτερικών αντιμετωπίζει συχνά κατηγορίες ότι αρνείται το άσυλο στους μετανάστες, προσθέτοντας ότι το 80% των αιτούντων άσυλο δεν περιμένουν το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας αλλά «απλώς εξαφανίζονται».

Να σημειωθεί ότι στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 21-22 Οκτωβρίου, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν τη μετανάστευση και ιδίως την πρόταση της Λιθουανίας για αλλαγή των υφιστάμενων κανόνων μετανάστευσης της ΕΕ για τη νομιμοποίηση των επαναπροωθήσεων παράτυπων μεταναστών όταν κηρύσσεται ακραία η κατάσταση σε μια χώρα. Την πρότασή της στηρίζουν άλλες 13 χώρες.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Euractiv