Skip to main content

ΔΕΕ: Να εξεταστούν τα αιτήματα των Πουτζντεμόν και Κομίν για τις έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο

Την επανεξέταση των αιτημάτων των πρώην ηγετών της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν και Αντόνι Κομίν να καταλάβουν τις έδρες τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) σήμερα, μία ημέρα αφότου δικαστήριο της Ε.Ε. έκρινε πως ο φυλακισμένος Καταλανός αυτονομιστής ηγέτης Οριόλ Ζουνκέρας χαίρει ασυλίας ως μέλος του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο Ζουνκέρας καταδικάστηκε τον Οκτώβριο από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας σε κάθειρξη 13 ετών για στάση και διασπάθιση δημόσιου χρήματος αναφορικά με την αποτυχημένη προσπάθεια ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Αν οι ισπανικές αρχές ήθελαν να εμποδίσουν τον Ζουνκέρας να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για να καταλάβει την έδρα του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα έπρεπε να ζητήσουν από το Ευρωκοινοβούλιο να προχωρήσει στην άρση της ασυλίας του, σύμφωνα με το δικαστήριο.

Το κόμμα του, η Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC), το οποίο τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής αυτής, ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του Ζουνκέρας αμέσως μετά την δικαίωσή του από το Δικαστήριο της ΕΕ.

Η κατάσταση του Ζουνκέρας είναι παρόμοια με εκείνην του Πουτζντεμόν και του Κομίν, τους οποίους εμπόδισε η Ισπανία να γίνουν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρότι εξελέγησαν στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters