Skip to main content

Χιλιάδες διαδήλωσαν στην Ουάσιγκτον κατά της αστυνομικής βίας σε αφροαμερικανούς

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στην Ουάσιγκτον, πόλη εμβληματική για τις μεγάλες πορείες της υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων κατά το παρελθόν, ζητώντας να απονεμηθεί δικαιοσύνη μετά τους θανάτους αφροαμερικανών από πυρά λευκών αστυνομικών.

Η διαδήλωση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του πάστορα Αλ Σάρπτον, ένθερμου υποστηρικτή των πολιτικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ, με αίτημα «δικαιοσύνη για όλους».

Σε αυτήν μετείχαν τα μέλη των οικογενειών των Μάικλ Μπράουν, Ερικ Γκάρνερ και Ταμίρ Ράις, μαύρων που σκοτώθηκαν τα πυρά λευκών αστυνομικών τους τελευταίους μήνες.

Οι συγκεκριμένοι θάνατοι ξυπνούν το φάντασμα του ρατσισμού στις ΗΠΑ και πολλές διαδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε όλη τη χώρα.

Στην διαδήλωση μετείχαν δεκάδες χιλιάδες πολίτες, στην πλειονότητά τους μαύροι. Οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα στην πλατεία Ελευθερίας, στο κέντρο της αμερικανικής πρωτεύουσας.

Η πορεία, παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, κατευθύνθηκε στο Καπιτώλιο, έδρα του Κογκρέσου.

Οι διαδηλωτές, ανάμεσά τους πολλοί νέοι, αποφασισμένοι και μαχητικοί, ορισμένοι ήρθαν από πολύ μακριά, φώναζαν: «δεν υπάρχει δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη».

Ομιλητές διαδέχονταν ο ένας τον άλλο στην εξέδρα και απευθύνονταν στον κόσμο. «Καλούμε το Κογκρέσο να ψηφίσει νόμο κατά του φυλετικού προφίλ. Αυτό πρέπει να το σταματήσουμε από εδώ σήμερα, θα είμαστε εδώ αύριο, θα μείνουμε μέχρι αυτό να επιτευχθεί», δήλωσε η Λόρα Μέρφι, της Ένωσης Προστασίας Ατομικών Ελευθεριών (ACLU).