Skip to main content

Δίαυλο στρατιωτικής επικοινωνίας με τη Μόσχα προτείνει ο Νταβούτογλου

Το άνοιγμα διαύλων στρατιωτικής επικοινωνίας με τη Μόσχα, με στόχο να αποτραπούν περιστατικά όπως η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, πρότεινε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν συναντήθηκαν χθες κατά τη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι, την οποία ο Ερντογάν είχε περιγράψει ως μια ευκαιρία για να αποκατασταθούν οι δεσμοί των δύο χωρών.

«Η έκκληση που απευθύνουμε πάλι στη Ρωσία είναι να ανοίξουν οι δίαυλοι στρατιωτικής επικοινωνίας για να μη συμβούν παρόμοια περιστατικά. Ας κρατήσουμε τους διπλωματικούς διαύλους ανοιχτούς», σημείωσε ο Νταβούτογλου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν  αναχωρήσει για επίσημη επίσκεψή του στην κατεχόμενη Κύπρο. «Πρέπει να κάτσουμε στο τραπέζι και να μιλήσουμε αντί να προβαίνουμε σε αστήριχτους ισχυρισμούς», πρόσθεσε.

Ο Πούτιν, ο οποίος υπέγραψε διάταγμα για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην Τουρκία, δήλωσε χθες ότι η Άγκυρα κατέρριψε το ρωσικό βομβαρδιστικό επειδή ήθελε να προστατεύσει τις προμήθειές της σε πετρέλαιο από το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Ο Ερντογάν χαρακτήρισε συκοφαντία τους ισχυρισμούς ότι η Τουρκία αγοράζει πετρέλαιο από το ΙΚ.

Ο Νταβούτογλου πρόσθεσε σήμερα πως η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειες να απωθήσει τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους από την συριακή πλευρά των συνόρων Τουρκίας – Συρίας.