Skip to main content

Ιταλικά ΜΜΕ: Σενάρια ότι η παραίτηση Ρέντσι δεν θα γίνει δεκτή αμέσως

Σενάρια σύμφωνα με τα οποία η παραίτηση του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι πιθανόν να μη γίνει δεκτή αμέσως, αλλά η εξέλιξη να «αναβληθεί» για κάποιες ημέρες, ώστε να υπάρξει η οριστική επικύρωση του σχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2017 από το κοινοβούλιο, μεταδίδουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Μετά την παραίτηση του Ρέντσι, ο πρόεδρος Ματαρέλα ενδέχεται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, όμως μοιάζει πιθανότερο το σενάριο να προτείνει αντίθετα να σχηματιστεί μια κυβέρνηση τεχνοκρατών.

Κυκλοφορούν ήδη πολλά ονόματα για τον διάδοχο του Ρέντσι. Επικρατέστεροι θεωρούνται ο νυν υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν, στενός συνεργάτης του Ρέντσι, αλλά κι ο πρόεδρος της Γερουσίας, Πιέτρο Γκράσο.

Η επόμενη κυβέρνηση αναμένεται να χειριστεί κυρίως την τροποποίηση του εκλογικού νόμου πριν από τις πιθανολογούμενες πρόωρες εκλογές.

Ενδέχεται επίσης να αποφασίσει να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της ωσότου εκπνεύσει η θητεία του Κοινοβουλίου, τον Φεβρουάριο του 2018, προς μεγάλη δυσαρέσκεια ορισμένων πολιτικών δυνάμεων, όπως το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S), το οποίο ζητεί τη διεξαγωγή εκλογών το ταχύτερο δυνατόν.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο