Skip to main content

Η επόμενη ημέρα στην Ιταλία μετά την επικράτηση του «όχι»

Στις εξελίξεις που σηματοδοτεί το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος στρέφεται το ενδιαφέρον στην Ιταλία, μετά την επικράτηση του «όχι» στη συνταγματική μεταρρύθμιση με το 60% των ψήφων, έναντι 40% του «ναι».

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων ο Ματέο Ρέντσι ανήγγειλε σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση την παραίτησή του, την οποία και θα επισημοποιήσει σήμερα το απόγευμα σε συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

«Η πορεία της κυβέρνησης τελειώνει εδώ» ανακοίνωσε ο Ρέντσι, προσθέτοντας ότι «οι Ιταλοί έκαναν μία σαφή επιλογή».

Πλέον, όλοι οι σχολιαστές διερωτώνται ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. Τα Πέντε Αστέρια, η Λέγκα του Βορρά και ένα μεγάλο μέρος της Φόρτσα Ιτάλια ζητούν να οδηγηθεί άμεσα η χώρα σε πρόωρες εκλογές. Τα στελέχη, αντιθέτως, της αριστερής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος θεωρούν ότι μπορεί να συσταθεί νέα κυβέρνηση με διαφορετικό πρωθυπουργό.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα είναι υπέρμαχος της πολιτικής σταθερότητας. Θα εξακριβώσει αρχικά αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία νέας κυβέρνησης με πρωθυπουργό ένα στέλεχος της κεντροαριστεράς ή ένα πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής. 

Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, πριν από την προσφυγή στις κάλπες θα πρέπει – ούτως ή άλλως-  να συμφωνηθεί και να  ψηφισθεί νέος εκλογικός νόμος, από τη στιγμή που ο σημερινός βασίζεται στην απλή αναλογική για την γερουσία, ενώ σε ό,τι αφορά τη βουλή, προσφέρει σημαντικό μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα.

Kύριος στόχος, βέβαια, είναι να αποφευχθεί και η επικίνδυνη άνοδος του σπρεντ, όπως και να προστατευθούν οι ιταλικές τράπεζες που συνεχίζουν να χρειάζονται ανακεφαλαιοποίηση, αρχής γενομένης από την Monte dei Paschi di Siena.  

Οι απαντήσεις θα δοθούν από τις ζυμώσεις και τις ενδεχόμενες συμφωνίες των επόμενων ημερών. Αυτό όμως που προκύπτει με σαφήνεια είναι πως το «όχι» του χθεσινού δημοψηφίσματος οφείλεται και σε πολύ αμεσότερα προβλήματα, όπως στο ότι η οικονομική κρίση στην πραγματικότητα δεν έχει ακόμη ξεπερασθεί, στο ότι πολλοί νέοι έχουν απογοητευτεί.