Skip to main content

Ιταλία: Συντριπτική επικράτηση του «όχι»

Συντριπτική επικράτηση του «όχι» δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος, οι οποίες βασίζονται σε στοιχεία από την καταμέτρηση των ψήφων. Σύμφωνα με εκτίμηση του ινστιτούτου Piepoli και όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Ιταλίας, το «όχι» εκτιμάται πως θα λάβει ποσοστό 57-61%, ενώ το «ναι» 39-43%.

Το ίδιο ινστιτούτο, με το κλείσιμο της κάλπης στις 23.00 ώρα Ιταλίας, προέβλεπε επικράτηση του «όχι» στη συνταγματική αναθεώρηση, με ποσοστό 54-58%, έναντι 42-46% του «ναι» στις προτεινόμενες συνταγματικές αλλαγές.

Επιπλέον, η πρώτη εκτίμηση της εταιρείας δημοσκοπήσεων Emg Acqua, δίνει ποσοστό 59,2% στο «όχι» και 40,8% στο «ναι», όπως μετέδωσε το ιταλικό ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι La 7.

Παραιτείται ο Ρέντσι

Η απόφαση των Ιταλών ψηφοφόρων σηματοδοτεί την απόρριψη της συνταγματικής μεταρρύθμισης, για τον ρόλο της Γερουσίας και τον αριθμό των γερουσιαστών, ενώ προκαλεί και πολιτικές αναταράξεις, με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι να ανακοινώνει την πρόθεσή του να παραιτηθεί, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος, μία ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Το «όχι» κέρδισε, αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη της ήττας, δήλωσε ο κ. Ρέντσι και κάλεσε το στρατόπεδο του «όχι» να κάνει προτάσεις.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας θα υποβάλει την παραίτησή του σήμερα Δευτέρα στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα. «Το απόγευμα θα συγκαλέσω συνεδρίαση του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου και θα ανέβω στο προεδρικό μέγαρο να παραιτηθώ», είπε. Έδωσε πάντως τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνησή του θα δουλέψει, πριν παραιτηθεί, για την τελική έγκριση του προϋπολογισμού του 2017 και για τα τελευταία μέτρα υπέρ των σεισμοπαθών.

«Έχασα και το λέω με δυνατή φωνή: έκανα ό,τι μπορούσα, αλλά με την ήττα δεν μπορείς να σφυρίζεις αδιάφορα», τόνισε ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός. Ευχαρίστησε την σύζυγό του Ανιέζε και τα παιδιά του, με έντονη συγκίνηση. «Για να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα, δεν μπορούμε να μείνουμε γραπωμένοι στις καρέκλες μας», δήλωσε ο κ. Ρέντσι, και εξήγησε ότι «οι ηγέτες του μετώπου του “όχι” θα πρέπει να αναλάβουν, τώρα, την πρωτοβουλία για την έγκριση νέου εκλογικού νόμου». «Μπορεί να χάσει, κανείς, ένα δημοψήφισμα, αλλά η χώρα μας είναι η ωραιότερη του κόσμου», είπε ο κ. Ρέντσι.

Παραίτηση Ρέντσι ζήτησαν Forza Italia – Λέγκα του Βορρά

Νωρίτερα, μόλις είδαν το φως της δημοσιότητας τα πρώτα exit polls, η Λέγκα του Βορρά ζήτησε την παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι και την άμεση προκήρυξη εκλογών. «Είναι μια μεγάλη λαϊκή νίκη. Ο Ρέντσι πρέπει να παραιτηθεί», δήλωσε ο γραμματέας της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι.

Αλλά και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της παράταξης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι Forza Italia στη ιταλική Βουλή, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σημαίνει ότι ο Ματέο Ρέντσι οφείλει να παραιτηθεί.

Εκλογές άμεσα ζητεί το Κίνημα Πέντε Αστέρων

«Το τρένο αναχώρησε», σχολίασε ο ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο μέσω Twitter, ενώ την άμεση προκήρυξη εκλογών ζήτησαν πέντε βουλευτές του κινήματος.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Δώσαμε μεγάλη μάχη και κέρδισαν οι πολίτες, ενάντια σε μια μεταρρύθμιση που μας στερούσε τα δικαιώματά μας», δήλωσε ο βουλευτής Αλεσσάντρο Ντι Μπατίστα.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Λουίτζι Ντι Μάιο, ανέφερε ότι «έχασε η αλαζονεία στην εξουσία» προσθέτοντας ότι «από αύριο ξεκινά η επεξεργασία του προγράμματος των Πέντε Αστέρων για την διακυβέρνηση της χώρας και ο καθορισμός της κυβερνητικής του ομάδας».