Skip to main content

Αποφυλάκιση για κατηγορούμενο για σκάνδαλα πρώην πρωθυπουργό της Κροατίας

Ο πρώην πρωθυπουργός της Κροατίας και πρώην αρχηγός της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ), Ίβο Σανάντερ, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για ανάμειξη σε σκάνδαλα διαφθοράς, αποφυλακίστηκε από τη φυλακή Ρεμετίνετς του Ζάγκρεμπ, διαμηνύοντας ότι δεν θα ασχοληθεί πλέον με την πολιτική.

«Είναι κάτι που έχει τελειώσει οριστικά. Υπάρχουν αρκετές δικαστικές υποθέσεις σε βάρος μου, σε αυτές θα επικεντρωθώ και είμαι πεπεισμένος ότι θα κερδίσω», ανέφερε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Σανάντερ, εξερχόμενος από τη φυλακή.

Την αποφυλάκιση του πρώην πρωθυπουργού αποφάσισε το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, το οποίο ανέτρεψε την ποινή κάθειρξης εννέα ετών που του επιβλήθηκε για υπεξαίρεση πολλών εκατομμυρίων ευρώ και διέταξε την επανεκδίκαση της υπόθεσης.

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι κανένας δεν απέδειξε υπεξαίρεση χρημάτων, για την οποία τον κατηγορούν και έκανε λόγο για πολιτική δίωξη.

«Εμμένω στα όσα είπα στο δικαστήριο. Την περίοδο που υπέβαλα παραίτηση, είπα ότι το κόμμα δεν πάει καλά και ότι θα χάσουμε τις εκλογές. Αυτό συνέβη. Ανήγγειλα ότι θα ασχοληθώ πιο ενεργά με το κόμμα, συγκάλεσα το προεδρείο και με διέγραψαν», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός.

Τον κ. Σανάντερ περίμεναν έξω από τη φυλακή, όπου πέρασε τρία χρόνια, δημοσιογράφοι και αρκετοί υποστηρικτές του.