Skip to main content

Αιθιοπία: «Είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε» λέει ο πρόεδρος της επαρχίας Τιγκράι

Ο πρόεδρος της επαρχίας Τιγκράι, στη βόρεια Αιθιοπία, δήλωσε σήμερα ότι ο λαός του είναι «έτοιμος να πεθάνει», μία ημέρα αφότου ο πρωθυπουργός της χώρας  Αμπίι Άχμεντ έδωσε διορία 72 ωρών στους ηγέτες της περιοχής και τις στρατιωτικές δυνάμεις τους να παραδοθούν.

Σχεδόν τρεις εβδομάδες αφότου ξεκίνησαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, οι ομοσπονδιακές δυνάμεις της Αιθιοπίας σχεδιάζουν να «περικυκλώσουν» τη Μέκελε, την πρωτεύουσα του Τιγκράι όπου εδρεύει η τοπική κυβέρνηση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου του Τιγκράι (TPLF), την οποία σκοπεύουν να αντικαταστήσουν από τις «νόμιμες αρχές».

Πριν από δέκα ημέρες, ο Άμπιι έδωσε ένα πρώτο τελεσίγραφο στους μαχητές του Τιγκράι, καλώντας τους να αποσκιρτήσουν και να ενταχθούν στον ομοσπονδιακό στρατό. Λίγες ημέρες αργότερα, ανακοίνωσε ότι η στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε στις 4 Νοεμβρίου «μπαίνει στην τελική φάση» της.

«Δεν καταλαβαίνει ποιοι είμαστε»

«Πόσες φορές μίλησε για τρεις ημέρες (σ.σ. ο Άμπιι Άχμεντ); Δεν καταλαβαίνει ποιοι είμαστε. Είμαστε ένας λαός με αρχές, έτοιμοι να πεθάνουμε για να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας να κυβερνάμε την περιοχή μας», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρος του Τιγκράι και επικεφαλής του TPLF, Ντεμπρετσιόν Γκεμπρεμάικλ. «Στόχος του είναι να κρύψει την ήττα που υπέστησαν σήμερα (σ.σ. οι ομοσπονδιακές δυνάμεις) σε τρία μέτωπα. Για να έχει χρόνο να ανασυνταχθούν», πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει ποια είναι αυτά τα μέτωπα.

Το TPLF ανακοίνωσε επίσης, μέσω του ειδησεογραφικού πρακτορείου Tigray Mass Media Agency, ότι εκτόξευσε ρουκέτες σήμερα στο αεροδρόμιο της Μπαχίρ Νταρ, της πρωτεύουσας της γειτονικής επαρχίας Αμχάρα. Είναι η τρίτη φορά που το συγκεκριμένο αεροδρόμιο γίνεται στόχος επιθέσεων από το Τιγκράι.

Δύο κάτοικοι της Μπαχίρ Νταρ είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι άκουσαν τις εκρήξεις, όμως δεν γνώριζαν αν υπάρχουν θύματα ή ζημιές.

Άγνωστος ο αριθμός απωλειών

Η επαλήθευση των πληροφοριών από ανεξάρτητες πηγές είναι πολύ δύσκολη, δεδομένου ότι από την έναρξη των συγκρούσεων το Τιγκράι έχει αποκοπεί από τον έξω κόσμο. Άγνωστος παραμένει και ο αριθμός των απωλειών και από τις δύο πλευρές. Τουλάχιστον 36.000 άνθρωποι έχουν καταφύγει στο γειτονικό Σουδάν.

«Ο δρόμος προς την καταστροφή σας φτάνει στο τέλος του», έγραψε την Κυριακή, απευθυνόμενος στους ηγέτες του Τιγκράι, ο Άμπιι, ο οποίος ανέλαβε πρωθυπουργός το 2018 και την επόμενη χρονιά τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ελέγχει την κοινότητα Εντάγκα Χαμούς, 100 χιλιόμετρα βορείως της Μέκελε και ο στρατός ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι κατέλαβε τη Μεχόνι, στα νότια της πόλης. Οι δύο κοινότητες βρίσκονται πάνω στον κεντρικό οδικό άξονα που οδηγεί στην πρωτεύουσα της επαρχίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ