Skip to main content

Πέντε ερωτήματα καθώς η Γερμανία ψηφίζει και αλλάζει εποχή

Σε εξέλιξη είναι οι ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία που θα κλείσουν το κεφάλαιο της Άνγκελα Μέρκελ και θα καθορίσουν την πολιτική κατεύθυνση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης έπειτα από σχεδόν 16 χρόνια διακυβέρνησης από την καγκελάριο.

Καθώς οι ψηφοφόροι στη Γερμανία κατευθύνονται σήμερα στις κάλπες, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν έναν «σώμα με σώμα» αγώνα και στα όρια του στατιστικού λάθους, το London School of Economics συνοψίζει τα πέντε βασικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.

1. Αναβιώνει το SPD;

Η προεκλογική εκστρατεία έδειξε μια καθυστερημένη άνοδο της στήριξης των πολιτών στους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Πριν από μερικούς μήνες, το κόμμα φάνηκε να έχει ένα από τα χειρότερα ομοσπονδιακά εκλογικά αποτελέσματα στην ιστορία του. Ωστόσο, το SPD εισέρχεται στις εκλογές με προβάδισμα στις κάλπες και βιώσιμες πιθανότητες να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης.

2. Είναι σε κρίση η mainstream δεξιά της Ευρώπης;

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) ήταν η κυρίαρχη δύναμη στη γερμανική πολιτική από τότε που ήρθαν στην εξουσία στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2005. Αλλά με την Άνγκελα Μέρκελ να αποχωρεί ως καγκελάριος, δίνουν τώρα μια τρομερή μάχη για να προπορευτούν του SPD. Ακόμα όμως κι αν καταφέρουν να ηγηθούν της επόμενης κυβέρνησης, φαίνεται βέβαιο ότι θα υποστούν άλλη μια πτώση της στήριξης μετά από τη σημαντική πτώση της δημοτικότητας στις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές το 2017.

Οι αγώνες του CDU/CSU είναι ενδεικτικοί μιας ευρύτερης κρίσης στην κεντρική δεξιά της Ευρώπης.

3. Οι Πράσινοι θα βρίσκονται στην κυβέρνηση;

Οι Πράσινοι της Γερμανίας είδαν μειωμένα τα ποσοστά τους τις τελευταίες εβδομάδες της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά με το κόμμα να παραμένει στην τρίτη θέση, είναι ακόμη πιθανό ότι θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επόμενη κυβέρνηση της χώρας.

4. Διευρύνει την ελκυστικότητά του το ακροδεξιό AfD;

Στις τελευταίες γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές το 2017, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έκανε γνωστή τη σκληρή στάση της κατά της μετανάστευσης. Ενώ το κόμμα έχει δημοσιεύσει ένα παρόμοιο μανιφέστο πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2021, υπήρξε μια αξιοσημείωτη στροφή προς ένα πιο μετριοπαθή προεκλογικό στυλ.

5. Υπάρχει τάση προς περισσότερους υποψηφίους από εθνικές μειονότητες;

Η Γερμανία είναι μια ποικιλόμορφη κοινωνία, αλλά αυτή η ποικιλομορφία αντικατοπτρίζεται στους υποψηφίους που εκλέγονται; Με βάση τη νέα έρευνα που καλύπτει τις ομοσπονδιακές εκλογές μεταξύ 2005 και 2021, διαπιστώνεται ότι υπήρξε μια γενική τάση προς μεγαλύτερο αριθμό υποψηφίων από μειονότητες, αλλά αυτό διαφέρει σημαντικά μεταξύ των γερμανικών κομμάτων.

naftemporiki.gr