Skip to main content

Κούβα: Φόρος τιμής στον Φιντέλ Κάστρο από φοιτητές

Κρατώντας τεράστιες σημαίες της Κούβας και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ζήτω ο Φιντέλ και Ζήτω ο Ραούλ» εκατοντάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας, όπου σπούδασε ο Φιντέλ Κάστρο, για να αποτίσουν φόρο τιμής στον ηγέτη που κυριάρχησε στην πολιτική ζωή της χώρας για ολόκληρες γενιές.

Συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί με επίκεντρο την πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα και στην πόλη Σαντιάγο στη νότια Κούβα προς τιμή του εκλιπόντος ηγέτη που απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών

Στην Κούβα, όπου έχει κηρυχθεί εθνικό πένθος για 9 ημέρες, οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες και οι δημόσιες εκδηλώσεις και τα θεάματα ακυρώθηκαν. Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε ότι και άλλες φοιτητικές οργανώσεις και η ομοσπονδία γυναικών οργάνωσαν αντίστοιχες συγκεντρώσεις μικρότερης κλίμακας.

Η αντίδραση των ΗΠΑ

«Βήμα μακριά από τον τρόμο που διήρκεσε για μεγάλο διάστημα και προς το μέλλον που ο θαυμάσιος κουβανικός λαός θα μπορέσει επιτέλους να ζήσει με την ελευθερία που τόσο του αξίζει», χαρακτήρισε τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Τόνισε παράλληλα ότι παρά το γεγονός ότι «οι τραγωδίες, οι θάνατοι και ο πόνος που έχει προκαλέσει ο Φιντέλ Κάστρο δεν μπορούν να σβηστούν», η κυβέρνησή του θα κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να ενισχυθεί η ελευθερία και η ευημερία του λαού της Κούβας. 

«Η ιστορία θα καταγράψει και θα κρίνει την επιρροή αυτής της μοναδικής φυσιογνωμίας» δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ενώ σημείωσε ότι «τείνουμε χείρα φιλίας στον λαό της Κούβας». Ο Ομπάμα υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του εργάστηκε για να ξεχαστούν οι διαφορές του παρελθόντος. 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι απέστειλε τα συλλυπητήριά του στους πολίτες της Κούβας, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη δέσμευσή τους προς τον κουβανικό λαό. Ο Κέρι πρόσθεσε ότι καθώς οι δύο χώρες καταγράφουν πρόοδο στην διαδικασία της εξομάλυνσης των σχέσεών τους, αυτό θα γίνει «με την ειλικρινή επιθυμία να μην αγνοηθεί η ιστορία αλλά να γραφτεί ένα νέο και καλύτερο μέλλον για τους πολίτες μας».

Η αντίδραση του ελληνικού πολιτικού κόσμου

Συλλυπητήριο μήνυμα απέστειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος προς τον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο, εκφράζοντας τη θλίψη του για τον θάνατο του ηγέτη της κουβανικής επανάστασης Φιντέλ Κάστρο. Ο ΠτΔ σημειώνει ότι ο Φιντέλ Κάστρο αποτέλεσε «διακεκριμένη προσωπικότητα του εικοστού αιώνα, της οποίας η επιρροή υπήρξε αισθητή για δεκαετίες στην ευρύτερη περιοχή».

Με δύο αναρτήσεις, στο twitter και το facebook, αποχαιρέτησε τον Φιντέλ Κάστρο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στο twitter έγραψε: «Αντίο κομαντάντε. Ως την παντοτινή νίκη των λαών» και παρέθεσε tweet του ΣΥΡΙΖΑ με τη φράση, «Η ιστορία τον δικαίωσε». Στον λογαριασμό του στο facebook ο κ. Τσίπρας έγραψε ότι ο ηγέτης της κουβανικής επανάστασης «υπήρξε εγγυητής της αξιοπρέπειας και της ανεξαρτησίας του λαού του».

«Ο Φιντέλ Κάστρο υπήρξε αναμφίβολα μια ιστορική προσωπικότητα, σύμβολο της κουβανέζικης επανάστασης και μιας εποχής σκληρών διεθνών αντιπαραθέσεων που ανήκει πια στο παρελθόν» δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η πορεία του επιβεβαίωσε ότι πρόοδος χωρίς οικονομική και πολιτική ελευθερία, δεν μπορεί να υπάρξει», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«O Φιντέλ Κάστρο σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή, αγωνίστηκε για τις ιδέες και τη χώρα του και έγινε παγκόσμιο σύμβολο. Η ιστορία σίγουρα δεν μπορεί να τον προσπεράσει. Θα τον κρίνει μακριά από εξιδανικεύσεις και αφορισμούς», έγραψε στα social media η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, με αφορμή τον θάνατο του ιστορικού ηγέτη της Κούβας.

«Αποχαιρετάμε μια θρυλική  μορφή, όχι μόνο του λαού της Κούβας και της Λατινικής Αμερικής, αλλά και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Ο Φιντέλ Κάστρο θα ζει για πάντα στην ιστορική μνήμη και τη συλλογική συνείδηση των λαών του κόσμου. Για την ιστορική απαλλαγή της ανθρωπότητας από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για την οριστική – αυτή τη φορά – τελική νίκη του σοσιαλισμού – κομμουνισμού», ανέφερε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Με λόγια του ποιητή Χοσέ Μαρτί σχολίασε ο επικεφαλής του Ποταμιιού Σταύρος Θεοδωράκης την είδηση του θανάτου του Φιντέλ Κάστρο. «Μια ακόμα επανάσταση είναι απαραίτητο να γίνει, αυτή που δε θα τελειώσει όταν ο ηγέτης της αναλάβει την Εξουσία». Χοσέ Μαρτί, Κούβα», έγραψε στο Τwitter. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters