Skip to main content

ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί ετοιμάζουν πυρετωδώς το κατηγορητήριο εις βάρος του Τραμπ

Στο Καπιτώλιο, προκειμένου να προετοιμαστούν για την τελευταία ενδεχομένως εβδομάδα της πολύμηνης έρευνας για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, θα παραμείνουν το Σαββατολύριακο οι Δημοκρατικοί.

Τα μέλη της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων αναμένεται να εξετάσουν σήμερα και αύριο τα αποδεικτικά στοιχεία τα οποία προέκυψαν από την έρευνα εις βάρος του Ντόναλντ Τραμπ και θα ετοιμάσουν το κατηγορητήριο το οποίο θα τεθεί προς ψήφιση έως την Πέμπτη.

Ο Λευκός Οίκος κατέστησε χθες σαφές στον πρόεδρο της επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων, τον Δημοκρατικό Τζέρι Νάντλερ, ότι απορρίπτει τη διαδικασία παραπομπής του προέδρου στη δικαιοσύνη και ότι δεν θα εκπροσωπηθεί στις ακροάσεις σε αυτό το σώμα του αμερικανικού Κογκρέσου. Ο Νάντλερ εξέφρασε την απογοήτευσή του υποστηρίζοντας ότι «στον αμερικανό λαό αξίζει να πάρει απαντήσεις από τον Ντόναλντ Τραμπ».  

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορείται από τους Δημοκρατικούς ότι έβαλε φρένο στην παράδοση αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία με σκοπό να αναγκάσει τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να διεξαγάγει έρευνα εις βάρος του πρώην αντιπροέδρου και πολιτικού αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές του 2020 Τζο Μπάιντεν και του γιου του Χάντερ για διαφθορά.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι έδωσε εντολή στην Επιτροπή Δικαιοσύνης να προχωρήσει στη σύνταξη των σχετικών εγγράφων για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου.

«Οι ενέργειες του προέδρου έχουν παραβιάσει κατάφωρα το Σύνταγμα. Δεν μας άφησε άλλη επιλογή» τόνισε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της, με το οποίο ανακοίνωσε την απόφαση. Τα γεγονότα δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, υπογράμμισε. Αυτά, όπως είπε, αποκαλύπτουν ότι ο πρόεδρος προέβη σε κατάχρηση εξουσίας για προσωπικό πολιτικό όφελος και εις βάρος της εθνικής ασφάλειας της χώρας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters