Skip to main content

Τουσκ: Μετά τις τόσες θυσίες, κυρίως στα Σκόπια, ήταν λάθος το όχι στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις

«Ένα από τα πιο θεαματικά λάθη» στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν το Brexit, αποτέλεσμα μίας εκστρατείας η οποία σημαδεύτηκε «από την πρωτοφανή ετοιμότητα στο ψέμα», τόνισε ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Στην στην πρώτη του συνέντευξη ως πρόεδρος πλέον του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), ο Τουσκ έστρεψε τα βέλη του και στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, αφενός για το «εγκεφαλικά νεκρό ΝΑΤΟ» και αφετέρου για το φρένο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, «μετά τις τόσες θυσίες, κυρίως στα Σκόπια».

Το γαλλικό «όχι» βύθισε τους ηγέτες της περιοχής σε απελπισία, περιλαμβανομένου του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, που έπρεπε να αντιμετωπίσει τους εθνικιστές για να βάλει τέλος στην αντιπαράθεση με την Ελλάδα για το ονοματολογικό, τόνισε ο Ντόναλντ Τουσκ. «Εκτιμώ ότι ήταν στρατηγικά και πολιτικά τεράστιο λάθος να πει όχι ο Γάλλος πρόεδρος έπειτα από τόσες προσπάθειες και θυσίες, κυρίως στα Σκόπια», υπογράμμισε ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη θα είναι λιγότερο ασφαλής ενώ ενισχύεται η αβεβαιότητα για το μέλλον.

«Εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τον Μακρόν ως μελλοντικό ηγέτη για ολόκληρη την Ευρώπη, με την πολιτική έννοια, τότε χρειαζόμαστε έναν πολιτικό που αισθάνεται πιο υπεύθυνος για την Ε..Ε στο σύνολό της και όχι μόνο για τη Γαλλία», τόνισε ο Ντόναλντ Τουσκ επικρίνοντας επίσης τόσο τα σχόλια του Γάλλου προέδρου για το ΝΑΤΟ όσο και το άνοιγμα προς τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Κάνοντας έναν απολογισμό των πέντε ετών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Ντόναλντ Τουσκ μίλησε στην «Guardian« και έξι ακόμη ευρωπαϊκές εφημερίδες και για το Brexit, «την πιο οδυνηρή και θλιβερή εμπειρία στη θητεία του», μία περίοδο που σημαδεύτηκε από την ελληνική κρίση, τις διενέξεις για το προσφυγικο-μεταναστευτικό και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

«Για πάντα Remainer στην καρδιά», όπως δηλώνει ο ίδιος, ο Ντόναλντ Τουσκ επιμένει να έρχεται σε αντιπαράθεση με άλλους ηγέτες υποστηρίζοντας ότι η Βρετανία πρέπει να παραμείνει στην Ε.Ε. Πολλοί Ευρωπαίοι διπλωμάτες εκφράζουν την ανησυχία ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα που θα ακύρωνε το Brexit θα είχε ως αποτέλεσμα να χωριστεί η χώρα στα δύο, γεγονός που θα αποτελέσει εμπόδιο στη λήψη σοβαρών αποφάσεων στην Ε.Ε. Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διαφωνεί κάθετα. «Θα χωριστούν ούτως ή άλλως. Είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε ότι είναι ευκολότερο να οικοδομήσουμε καλές σχέσεις με τη Βρετανία εκτός Ε.Ε.», τονίζει.  

Ο Ντόναλντ Τουσκι μίλησε επίσης για τη μετανάστευση, «το μεγαλύτερο πρόβλημα» που αντιμετωπίζει η Ε.Ε., το οποίο όμως θα αποτελέσει «μία μόνιμη κατάσταση». «Αυτή η νέα εκδοχή της μετανάστευσης, οι αριθμοί, η αποφασιστικότητα των ανθρώπων που θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη, είναι κάτι πραγματικά νέο, αλλά και μόνιμη κατάσταση για το μέλλον», υπογράμμισε.

naftemporiki.gr