Skip to main content

Πεντάγωνο: Αμερικανικό πλοίο κατέσχεσε στον Κόλπο τμήματα πυραύλων ιρανικής προέλευσης

Μεγάλη ποσότητα όπλων, περιλαμβανομένων τμημάτων προηγμένων πυραύλων που εκτιμάται ότι συνδέονται με το Ιράν, κατέσχεσε πλοίο του αμερικανικού πολεμικού πλοίου από μικρό πλοίο το οποίο αναχιατίστηκε στην Αραβική Θάλασσα, δήλωσαν χθες Αμερικανοί αξιωματούχοι, καθώς η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ πιέζει την Τεχεράνη να περιορίσει τις δραστηριότητές της στην περιοχή.

Σε δήλωσή του Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι στις 25 Νοεμβρίου ένα πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ εντόπισε «τμήματα προηγμένων πυραύλων» σε σκάφος δίχως σημαία και από προκαταρακτική έρευνα προέκυψε ότι είναι ιρανικής προέλευσης. «Βρίσκεται σε εξέλιξη διεξοδικότερη έρευνα», αναφέρεται στη δήλωση.

Το πλήρωμα του μικρού σκάφους μεταφέρθηκε στο Λιμενικό Σώμα της Υεμένης και τα τμήματα των πυραύλων βρίσκονται στην κατοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, πρόσθεσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι υπό καθεστώς ανωνυμίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το φορτίο προοριζόταν για τους σιίτες αντάρτες Χούθι.

Τα τελευταία χρόνια, πολεμικά πλοία των ΗΠΑ έχουν κατασχέσει ιρανικά όπλα που πιθανότατα προορίζονται για τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης. Αμερικανός αξιωματούχος ωστόσο σχολίασε ότι η νέα περίπτωση είναι διαφορετική λόγω της φύσης των όπλων.

Το Ιράν κατηγορείται πως υποστηρίζει τους Χούθι, οι οποίοι συνεχίζουν να πολεμούν εναντίον της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης και μιας στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, ορκισμένου εχθρού της Τεχεράνης.

Οι εντάσεις στον Κόλπο αυξήθηκαν έπειτα από επιθέσεις εναντίον πετρελαιοφόρων φέτος το καλοκαίρι κι έπειτα από μεγάλη επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία. Η Ουάσινγκτον έχει κατηγορήσει το Ιράν, το οποίο αρνείται κάθε ανάμειξη.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters