Skip to main content

Μπ. Τζόνσον: Αφήνει στην άκρη το χάος του Αφγανιστάν και πλευρίζει τον Μπάιντεν

Ο Μπόρις Τζόνσον θα συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο αυτή την εβδομάδα, καθώς επιδιώκει να αναζωογονήσει τις διατλαντικές σχέσεις μετά τη χαοτική αποχώρηση της Δύσης από το Αφγανιστάν, προωθώντας παράλληλα την «πράσινη» ατζέντα του. 

Να σημειωθεί ότι η Βρετανία επέκρινε ανοιχτά την απόφαση του προέδρου να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν την κατάσταση και τις προσπάθειες πρόληψης μιας ανθρωπιστικής κρίσης.

Βρετανός διπλωμάτης ανέφερε στους Financial Times ότι δεν αναμένουν ότι η συνάντηση θα είναι «πολύ δύσκολη». «Ο Μπόρις Τζόνσον δεν πρόκειται να του δώσει μάθημα για το Αφγανιστάν, καθώς υπάρχουν πάρα πολλά άλλα σημαντικά θέματα για συζήτηση», εξήγησε.

Η συνάντηση των δύο ανδρών έρχεται στον απόηχο της ανακοίνωσης της συμφωνίας AUKUS που σύναψαν ΗΠΑ και Βρετανία με την Αυστραλία. Η συμφωνία υπογραμμίζει μια αυξανόμενη συσπειρωμένη στάση των τριών χωρών απέναντι στο Πεκίνο.

Το Λονδίνο χαιρέτισε μάλιστα τη συμφωνία ως μια διπλωματική νίκη για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη αυτήν την εβδομάδα και θα φιλοξενήσει μια συνάντηση παγκόσμιων ηγετών – συμπεριλαμβανομένων των χωρών που είναι πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή, πριν από τη Σύνοδο COP26, που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στη Γλασκώβη στις αρχές Νοεμβρίου.

Η κρίσιμη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή COP26, που αναβλήθηκε από πέρυσι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, θεωρείται από τον Τζόνσον ως μια ευκαιρία να «οδηγήσει την πορεία προς το παγκόσμιο μηδενικό στόχο» – ένα έργο που διευκολύνθηκε σημαντικά με την άφιξη του νέου προέδρου των ΗΠΑ που προτίθεται να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή. Το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να φιλοξενήσει 100 παγκόσμιους ηγέτες στη Διάσκεψη.

Στόχος της συνάντησης είναι να εξισορροπήσει τις παραμέτρους της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, ένα σύμφωνο του 2015 που επιδιώκει να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη σε πολύ χαμηλότερους από 2 βαθμούς Κελσίου.

«Οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν ένα μικρό παράθυρο χρόνου για να εκπληρώσουν τις κλιματικές τους δεσμεύσεις πριν από τη Σύνοδο COP26. Το μήνυμά μου σε όσους συναντώ αυτήν την εβδομάδα θα είναι σαφές: οι επόμενες γενιές θα μας κρίνουν με βάση το τι θα πετύχουμε τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Τζόνσον πριν από το ταξίδι.

«Αυτή την εβδομάδα, καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες φθάνουν στη Νέα Υόρκη για το μεγαλύτερο διπλωματικό γεγονός της χρονιάς, θα τους πιέσω να αναλάβουν συγκεκριμένες ενέργειες για τον άνθρακα, το κλίμα, τα αυτοκίνητα και τα δέντρα, ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε τη Σύνοδο COP26 και να διατηρήσουμε τους κλιματικούς μας στόχους. σε κοντινή απόσταση», πρόσθεσε για να καταλήξει πως «πρέπει να συνεχίσουμε να δημιουργούμε μια υπόθεση για μια βιώσιμη ανάκαμψη από τον κορωνοϊό με ρίζες στην πράσινη ανάπτυξη. Και έχουμε ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι τα οφέλη αυτής της ανάπτυξης θα επεκταθούν σε όλους, ανεξάρτητα από το πού γεννιούνται ».

naftemporiki.gr