Skip to main content

Φέργκιουσον: Κύμα οργής μετά την απόφαση για τον αστυνομικό

Επεισόδια και ταραχές ξέσπασαν στην πόλη Φέργκιουσον μετά την απόφαση του σώματος των ενόρκων να μην παραπεμφθεί σε δίκη ο αστυνομικός Ντάρεν Ουίλσον, που στις 9 Αυγούστου σκότωσε τον άοπλο 18χρονο Αφροαμερικανό Μάικλ Μπράουν.

«Δεν υπάρχει δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη», φώναζαν οι διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους του Φέργκιουσον. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων, γεγονός που διέψευσε η αστυνομία για να αντιτείνει ότι αστυνομικοί έγιναν στόχος επίθεσης με βόμβα μολότοφ, αλλά και πυρών.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Σεντ Λούις δήλωσε ότι «άκουσε για περισσότερους από 150 πυροβολισμούς» και ότι περισσότερα από δέκα κτήρια έχουν πυρποληθεί και φλέγονται στην περιοχή του Φέργκιουσον. Σύμφωνα επίσης με tweet της αστυνομίας, αστυνομικός τραυματίστηκε όταν δέχθηκε σφαίρα στο χέρι στο προάστιο του Σεντ Λούις, Γιουνιβέρσιτι Σίτι. 

Tουλάχιστον 29 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί. Από την πλευρά της αστυνομίας έχουν αναφερθεί ακόμη λεηλασίες στο βόρειο τμήμα της πόλης, καθώς και πυρπόληση ενός αστυνομικού οχήματος.

Λόγω των επεισοδίων, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε προσωρινή απαγόρευση πτήσεων πάνω από την περιοχή.

Στους δρόμους κατέβηκαν την ίδια ώρα εκατοντάδες διαδηλωτές και σε άλλες αμερικανικές πόλεις, από το Σιάτλ και τη Νέα Υόρκη, μέχρι το Σικάγο και το Λος Άντζελες. Κρατώντας μαύρα πανό που έγραφαν «Ο ρατσισμός σκοτώνει», πολίτες που συγκεντρώθηκαν στην Τάιμς Σκουέαρ της Νέας Υόρκης φώναζαν συνθήματα όπως «Χωρίς Δικαιοσύνη, δεν υπάρχει Ειρήνη».

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στο κέντρο της Νέας Υόρκης, ενώ ελικόπτερο της αστυνομίας πετούσε πάνω από την περιοχή. Ο διοικητής της αστυνομίας της Νέας Υόρκης επέλεξε να μεταβεί αυτοπροσώπως στην Τάιμς Σκουέαρ, όπου κάποιος τού πέταξε κόκκινο υγρό στο πρόσωπο.

Στην Ουάσιγκτον, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στον Λευκό Οίκο, φωνάζοντας «Ψηλά τα χέρια, μην πυροβολείτε» και κρατώντας πανό, για να κατευθυνθούν στη συνέχεια προς το Καπιτώλιο.

Διαδηλώσεις οργανώθηκαν επίσης στη Βοστόνη, το Λος Αντζελες, τη Φιλαδέλφεια, το Ντένβερ, το Σιάτλ, το Οκλαντ, όπου οι διαδηλωτές απέκλεισαν αυτοκινητόδρομο, στο Σικάγο και το Σολτ Λέικ Σίτι.

«Υποχρέωση ενός σώματος ενόρκων είναι να διαχωρίσει τα γεγονότα από τη μυθοπλασία», δήλωσε νωρίτερα στους δημοσιογράφους, με αφορμή την ανακοίνωση της απόφασης, ο εισαγγελέας Ρόμπερτ ΜακΚάλοχ. Οι ένορκοι «κατέληξαν ότι δεν υπάρχει ικανός λόγος για τη δίωξη του αστυνομικού Ουίλσον. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο αστυνομικός Ουίλσον προκάλεσε τον θάνατο του Μάικλ Μπράουν», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για «τραγικό θάνατο». «Οι δώδεκα ένορκοι, εννέα λευκοί και τρεις μαύροι, συνεδρίασαν επί τρεις περίπου μήνες, διεξάγοντας εις βάθος έρευνα», υπογράμμισε ο ίδιος.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, οι συνήγοροι του αστυνομικού Ντάρεν Ουίλσον υποστήριξαν ότι ο πελάτης τους ακολούθησε τους κανόνες της εκπαίδευσής του και τον νόμο. «Πολλοί θα θελήσουν να θέσουν υπό αίρεση την απόφαση του σώματος των ενόρκων. Θα ενθαρρύναμε όποιον θέλει να εκφράσει μία γνώμη να το πράξει με ευσεβή και ειρηνικό τρόπο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Έκκληση Ομπάμα για ψυχραιμία

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε έκκληση για ηρεμία. «Είμαστε μία χώρα που βασίζεται στον σεβασμό του νόμου. Ενώνομαι με τους γονείς του Μάικλ Μπράουν για να απευθύνω έκκληση προς όλους όσοι αμφισβητούν την απόφαση αυτή να το κάνουν με ειρηνικό τρόπο. Απευθύνω έκκληση επίσης προς τις δυνάμεις της τάξης να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα. Ανάλογη έκκληση είχαν πραγματοποιήσει και τα μέλη της οικογένειας του 18χρονου Μάικλ Μπράουν, αν και δήλωσαν «βαθύτατα απογοητευμένοι» από την απόφαση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε επίσης αναφορά στην τάση απόκρυψης των προβλημάτων που συνδέονται με τον ρατσισμό στις ΗΠΑ. «Πρέπει να παραδεχθούμε ότι η κατάσταη στο Φέργκιουσον παραπέμπει στα σημαντικά προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη πάντα η χώρα μας. Υπάρχει μία βαθειά περιφρόνηση ανάμεσα στις δυνάμεις της τάξης και στις έγχρωμες κοινότητες», είπε αναφερόμενος «στην κληρονομιά των φυλετικών διακρίσεων». «Δεν είναι μόνο πρόβλημα του Φέργκιουσον, είναι πρόβλημα της Αμερικής», είπε.

«Οφείλουμε να κατανοήσουμε τα προβλήματα αυτά και να δούμε πώς θα προχωρήσουμε. Αλλά αυτό δεν θα γίνει πετώντας μπουκάλια, σπάζοντας τζάμια αυτοκινήτων και σίγουρα όχι επιτιθέμενοι εναντίον οποιουδήποτε», προειδοποίησε.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ ανακοίνωσε τέλος ότι η ομοσπονδιακή έρευνα για το γεγονός συνεχίζεται, και ότι αυτή «είναι εξ αρχής ανεξάρτητη σε σχέση με την τοπική έρευνα και έτσι θα παραμείνει».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό πρακτορείο