Skip to main content

Ολλανδία: «Πρόστιμο και όχι φυλάκιση» η πρόταση για τον αρχηγό της Ακροδεξιάς

Ολλανδοί εισαγγελείς ζήτησαν την επιβολή προστίμου ύψους 5.000 ευρώ στον ακροδεξιό πολιτικό Γκέερτ Βίλντερς, ο οποίος τάσσεται κατά της μετανάστευσης, με την κατηγορία της υποκίνησης μίσους και φυλετικών διακρίσεων κατά τη διάρκεια ομιλίας του. Οι εισαγγελείς δεν ζήτησαν την επιβολή ποινής φυλάκισης.

Ο Γκ. Βίλντερς αντιμετωπίζει κατηγορίες για διακρίσεις και υποκίνηση σε φυλετικό μίσος σε ομιλία που έκανε σε συλλαλητήριο το 2014, όπου οδήγησε τους υποστηρικτές του να αρχίσουν να φωνάζουν ότι θέλουν λιγότερους Μαροκινούς στην Ολλανδία. Ο επικεφαλής του Κόμματος για την Ελευθερία αρνείται ότι έκανε οτιδήποτε επιλήψιμο.

Οι αντίπαλοι του Γκ. Βίλντερς αναμένεται να απορρίψουν το αίτημα των εισαγγελέων ως πολύ επιεικές. Η ανώτατη ποινή που προβλέπει η ολλανδική νομοθεσία για το αδίκημα είναι φυλάκιση δύο ετών.

Ενώ οι εισαγγελείς αγόρευαν στο δικαστήριο, βουλευτές του ακροδεξιού Κόμματος για την Ελευθερία προέβαιναν σε διαμαρτυρία στο κοινοβούλιο. Ύψωσαν μια τεράστια φωτογραφία του Βίλντερς με ένα κόκκινο «Χ» πάνω στο στόμα του, αναφορά στον περιορισμό της ελευθερίας του λόγου.